Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Historica
Historica Dagesh
In Honorem
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Patrimonium
Personalităţi ale Universităţii "Al.I. Cuza" din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Traditio
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

Cărțile editurii în recenzii și alte articole de presă recente (XV)

10.10.2017

LaPunkt: Am salutat, deci, cu entuziasm traducerea – la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași –, a unei cărți apologetice depre poezie, semnată de un important poet și profesor universitar american, Edward Hirsch, Cum să citești un poem și să te îndrăgostești de poezie (traducere Dana Bădulescu și Radu Andriescu, 2015).
Primul capitol, cel mai amplu din cele douăsprezece ale acestui volum, este chiar mai mult decât un poem în proză despre poezie, închipuind o adevărată antologie sau florilegiu de șaptesprezece discursuri poetice, ca tot atâtea trepte introductive sau spectaculoase puncte de vedere diversificate asupra poeziei, nu doar exclusiv moderne, dar subsumate toate generoasei metafore, împrumutate de Paul Celan de la Osip Mandelstam, aceea a poemului ca mesaj într-o sticlă.

Ilie Gyurcsik, în articolul dedicat volumului Cum să citeşti un poem şi să te îndrăgosteşti de poezie, de Edward Hirsch, de pe portalul cultural LaPunkt.ro (septembrie/2017)

Liviu Antonesei: Plecînd de la cartea lui Edward Hirsch, Cum să citești un poem și să te îndrăgostești de poezie (traducere Dana Bădulescu și Radu Andriescu, 2015), profesorul timișorean (Ilie Gyurcsik – n.n.) scrie un minunat eseu despre poezie. Menționez că autorul american este un poet important și un la fel important profesor de literatură și, de asemenea, că Radu Andriescu, unul dintre traducători, este de asemenea un poet important și profesor de literatură.
Liviu Antonesei, în semnalul de presă referitor la volumul Cum să citeşti un poem şi să te îndrăgosteşti de poezie, de Edward Hirsch, de pe @ntonesei's blog (septembrie/2017)

Laura Câlțea: Noutăți 26 iunie – 17 septembrie 2017 de la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” semnalate pe Blogul unei cititoare de cursă lungă:
Grigore al III-lea Alexandru Ghica. Cronica unui principe din secolul al XVIII-lea, de Mihai-Cristian Amăriuţei;
Viața și opera lui Alexandru Roșca. Moștenirea științifică , de Mariia M. Fedoriak;
Moneda în aşezările Daciei romane, de Lucian Munteanu;
Metode actuale în biofizica moleculară , de Loredana Mereuță;
Timpul, obiectul, povestirea. Decoruri interioare în literatura autobiografică, de Andi Mihalache;
Violența simbolică în școală , de Elena Bujorean;
Strategiile interpretării, de Corneliu D. Bîlbă;
Investițiile străine, capitalul uman și creșterea economică, de Laura Diaconu Maxim;
Econometrie. Cu aplicații în R, de Dănuţ-Vasile Jemna;
Riscuri bancare și stabilitate financiară. Rolul guvernanței și al reglementărilor, de Alin Andrieș, Florentina Melnic, Ioana Pleșcău, Nicu Sprincean;
Managementul furiei pentru (pre)adolescenți. Program psihoeducativ de grup, de Cătălin Luca, Gheorghe Pascaru;
Ecouri ale logosului elen, ed. Angeliki Mouzakiti, Andreas Rados, Amalia Voicu;
Memorie axiologică şi Weltanschauung, ed. Nicolae Râmbu, Eugenia Zaițev.

24 de ore: O carte monumentală ne oferă spre lectură Editura UAIC ”Vechiul Testament – Septuaginta.Versiunea lui Nicolae Spătarul Milescu”, coordonatori: Eugen Munteanu, Ana Maria Gînsac, Ana Maria Minuţ,Lucia Gabriela Munteanu, Mădălina Ungureanu.
Adi Cristi, în semnalul de presă referitor la volumul Vechiul Testament – Septuaginta. Versiunea lui Nicolae Spătarul Milescu (Ms. 45 de la Biblioteca Filialei din Cluj a Academiei Române), coordonat de Eugen Munteanu, din ziarul 24:ORE.

Buletinul Științific al Universității din Pitești: AȘA A FOST? AȘA ÎMI ADUC AMINTE a văzut lumina tiparului la Editura Universității Al. I. Cuza din Iași, fiind, după opinia noastră, cea mai valoroasă lucrare de memorialistică în literatura sociologică românească de la AMINTIRI ȘI GÂNDURI a profesorului H. H. Stahl
Recenzie a volumului Așa a fost? Așa îmi aduc aminte. 1945-2015 , de Septimiu Chelcea, în Buletinul Științific al Universității din Pitești, Seria Științe Socio-umane, anul al XIX-lea, Nr. 1-2 (35-36) 2016, pp. 134-153.

Copilăria Românească: Lucrarea oferă o interpretare critică a literaturii memorialistice, iar pentru cei interesați de copilăria contemporană este un bun și prețios companion în cercetările lor.
Semnal de presă la apariția volumului Timpul, obiectul, povestirea. Decoruri interioare în literatura autobiografică, de Andi Mihalache, pe pagina de Facebook a proiectului Copilăria românească (6 august 2017), platformă de discuţie şi de lucru atât pentru specialiştii dedicaţi subiectului (în primul rând istorici, dar şi etnologi, sociologi, muzeografi etc.), cât şi pentru un public mai larg şi mai puţin familiarizat.

• Alte dosare de presă pot fi consultate începând de aici.