Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Historica
Historica Dagesh
In Honorem
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Patrimonium
Personalităţi ale Universităţii "Al.I. Cuza" din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Traditio
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

Istoricul ieșean Victor Spinei a devenit vicepreședinte al Academiei Române

09.12.2015

Joi, 26 noiembrie 2015, membrii Academiei Române s-au reunit în Adunare Generală pentru alegerea unui nou vicepreşedinte, precum şi pentru alegerea de noi membri titulari, corespondenţi şi de onoare. În postul de vicepreşedinte a fost ales, prin vot secret, acad. Victor Spinei. Istoricul ieșean îl înlocuieşte în funcţie pe acad. Dan Berindei, interimar timp de aproape un an în urma problemelor de sănătate ale academicianul Dinu C. Giurescu.
„Am fost onorat de votul primit din partea colegilor. Consider că această alegere este un semn de consideraţie pentru toţi istoricii din Iaşi. Este prima dată când un istoric din Iaşi ocupă această funcţie în fruntea Academiei Române”, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” noul vicepreședinte.
Membru corespondent al Academiei din 2001, istoricul ieșean Victor Spinei primise deja, pe 5 iunie 2015, suprema recunoaștere din partea celui mai înalt for științific și cultural al României, fiind desemnat, prin vot secret, membru titular al Secției de Științe Istorice și Arheologie.
Cu o impresionantă carieră, autor a sute de articole științifice, peste 100 de studii, dintre care 14 sinteze monografice recunoscute la nivel european, cu peste 70 de volume îngrijite sau coordonate, Victor Spinei s-a remarcat prin promovarea unor idei și viziuni noi în cercetarea istorico-arheologică privitoare la începutul mileniului II în spațiul românesc.
Activitatea de cercetare în cadrul Institutului de Arheologie al Academiei Române, Filiala Iași (al cărui director a fost în perioada 2003 -2011) a fost completată cu cea didactică, din anul 1990 fiind și profesor la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza" din Iași.
Membru corespondent al German Archaeological Institute (din 2005), Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Republica Moldova (din 2012), Victor Spinei este coordonatorul a două dintre colecțiile Editurii Universității ”Alexandru Ioan Cuza” - Bibliotheca Archaeologica Iassiensis și Bibliotheca Archaeologica Moldaviae. Dintre volumele pe care le-a publicat la Editura Universității, în calitate de autor, coautor sau coordonator, amintim: Mongolii şi românii în sinteza de istorie ecleziastică a lui Tholomeu din Lucca; Spaţiul nord-est carpatic în mileniul întunecat