Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Historica
Historica Dagesh
In Honorem
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Patrimonium
Personalităţi ale Universităţii "Al.I. Cuza" din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Traditio
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

LANSARE DE CARTE: Omul de cuvînt. In honorem Gheorghe Chivu, sâmbătă, 28 octombrie, în sala G. Ivănescu

23.10.2017

Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi și Catedra de Limbă Română și Lingvistică Generală a Facultății de Litere din Iași vă invită sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 12.00, în Sala G. Ivănescu (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, corp A, et. 2) la lansarea volumului Omul de cuvînt. In honorem Gheorghe Chivu, editat de Adina Chirilă.
Cu această ocazie vor lua cuvântul prof. dr. Andrei Corbea-Hoișie, conf. dr. Ioan Milică, conf. dr. Adina Chirilă, precum și prof. dr. Gheorghe Chivu, m. c. al Academiei Române, personalitatea omagiată în volumul lansat.
Moderatorul lansării va fi prof. dr. Alexandru Gafton.
Volumul Omul de cuvînt. In honorem Gheorghe Chivu este rezultat al contribuției a peste patruzeci de lingviști români și străini și conține, în principal, texte de lingvistică diacronică, dedicate profesorului Gheorghe Chivu la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Gheorghe Chivu (n. 1947, Micșunești-Moară, jud. Ilfov) este membru corespondent al Academiei Române din anul 2010. Doctor în filologie din 1988 cu o teză consacrată studiului filologic şi lingvistic al Codicelui Sturdzan. Din 1999 este profesor titular la Facultatea de Litere din Bucureşti. Este vicepreşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române. Între 1970 şi 2010 a fost cercetător ştiinţific la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”. Din 2010 conduce Colectivul de literatură veche din cadrul Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române. Specialist recunoscut în istoria şi stilistica limbii române literare, în filologie şi editare de text, în lexicologie şi lexicografie românească: a publicat, începând din 1971, în calitate de autor, coautor sau editor, peste 240 de lucrări științifice.
Premii și distincții: Premiul „Timotei Cipariu” al Academiei Române (1993); Premiul „Perpessicius” pentru ediții critice al Muzeului Național al Literaturii Române (2012); Doctor Honoris Causa al Universității „Dunărea de Jos” din Galați (2012); Profesor emerit al Facultății de Litere a Universității din București (2017); Doctor Honoris Causa al Universității Valahia din Târgoviște (2017); Premiul revistei „Convorbiri literare” pentru ediții critice – pentru ediția G. Coșbuc (2017).