Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Historica
Historica Dagesh
In Honorem
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii "Al.I. Cuza" din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Traditio
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

LANSARE DE CARTE: Scriitori evrei de limbă română, de Camelia Crăciun, cu Mihai Dinu Gheorghiu și Doris Mironescu, marți, 9 aprilie, la Tafrali

03.04.2019

Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vă invită marți, 9 aprilie 2019, de la orele 17.00, la Librăria Orest Tafrali (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, corp A, parter), la lansarea volumului Scriitori evrei de limbă română: de la rebeli marginali la critici canonici, de Camelia Crăciun.
Alături de autoare, sunt invitați pentru a vorbi despre acest volum prof.univ.dr. Mihai Dinu Gheorghiu și lect.univ.dr. Doris Mironescu.
Editura UAIC va organiza cu această ocazie și o tombolă în cadrul căreia vor fi oferite studenților prezenți la lansare, prin tragere la sorți, două exemplare din cartea care se lansează.
Volumul Scriitori evrei de limbă română: de la rebeli marginali la critici canonici se prezintă ca o analiză a grupului de scriitori evrei aculturați, prezenți în mod activ în cultura română începând cu puțin înainte de Primul Război Mondial și, din ce în ce mai vizibil, în perioada interbelică, până când legislația antievreiască le impune tăcerea. Născuți în ultimii ani ai secolului al XIX-lea și în primii ani ai secolului XX, acești intelectuali își păstrează o puternică identitate evreiască, dar folosesc limba română pentru a-și scrie operele literare înainte, dar și după emanciparea obținută în 1923. Cercetarea se concentrează asupra opțiunilor identitare specifice printr-o analiză a contextului socio-cultural și politic care determină și modelează discursul lor ulterior. Practic, analiza lămurește mecanismele care determină opțiunile culturale și identitare, urmând mai departe profilurile individuale cu caracteristicile lor specifice și, în final, strategiile de incluziune socio-intelectuală și integrare culturală pe care scriitorii le folosesc în noul context generat înainte și după emancipare și, mai ales, de crearea României Mari.
Camelia Crăciun (n. 1977, Onești, Bacău) este lector la secția de Studii Iudaice, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, unde predă cursuri de istoria evreilor din România, precum și de cultură și literatură idiș. A editat volumele Lumea evreiască în literatura română (Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, 2014), De la „Dybuk” la „Lozul cel mare”. Antologie de teatru idiș (Hasefer, 2016), precum și seria de carte Biblioteca de Literatură Idiș a Editurii Hasefer (patru titluri, începând din 2016). A colaborat la The YIVO Encyclopedia of Jews in Eastern Europe (2008) și este autoarea volumelor Traduceri în limba română din literatura clasică idiș (e-book, Editura Muzeului Literaturii Române, 2015) și 140 de ani de teatru idiș în România (Institutul Cultural Român, 2016).