Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Historica
Historica Dagesh
In Honorem
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii "Al.I. Cuza" din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

UPDATE 6.10.2020: Lansarea volumului ”Auf nach Rumänien!”. Beligeranța germano-română (1916-1918), de Claudiu-Lucian Topor, ANULATĂ DIN CAUZA EVOLUȚIEI PANDEMIEI COVID LA IAȘI

06.10.2020

UPDATE: Din cauza evoluției negative a pandemiei COVID la nivelul municipiului Iași, conform art. 4 al Hotărârii nr. 31 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași privind măsurile adoptate în cadrul ședinței extraordinare din data de 5.10.2020 disponibil aici, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași anunță anularea evenimentului din data de miercuri, 7 octombrie 2020, ora 16.00, de la Ceainăria UAIC din Grădina Botanică Iași, unde urma să aibă loc lansarea volumului ”Auf nach Rumänien!”. Beligeranța germano-română (1916-1918), de Claudiu-Lucian Topor. Lansarea de carte va fi reprogramată la o dată ulterioară, în care restricțiile specifice pandemiei COVID vor putea fi ridicate.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Miercuri, 7 octombrie 2020, începând cu ora 16.00, la Ceainăria UAIC din Grădina Botanică Iași, va avea loc lansarea volumului ”Auf nach Rumänien!”. Beligeranța germano-română (1916-1918), de Claudiu-Lucian Topor, recent apărut în colecția Historica la Editura UAIC.
Având în vedere rațiunile sanitare specifice pandemiei COVID, lansarea va avea loc în aer liber, pe terasa ceainăriei menționate, cu luarea măsurilor legale de protejare a sănătății participanților la acest eveniment.
• La acest eveniment intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile conform măsurilor legale de prevenție sanitară menționate mai sus.
Invitatul de onoare al acestui eveniment este Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader.
Invitații care vor prezenta volumul lansat sunt conf. univ. dr. Cristian Ploscaru și lect. univ. dr. Gabriel Leanca, ambii de la Facultatea de Istorie a UAIC. Alături de aceștia, sunt invitați pentru a lua cuvântul autorul cărții lansate, conf. univ. dr. Claudiu-Lucian Topor, de asemenea de la Facultatea de Istorie a UAIC, și Directorul Editurii UAIC, prof. univ. dr. Constantin Dram.
Partenerii acestui eveniment sunt Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Editura UAIC, Centrul de Istorie a Relațiilor Internaționale și Centrul Cultural German Iași.
Partenerii media ai evenimentului sunt TVR Iași, Apollonia TV, TeleMOLDOVA și Prima TV Iași.
Cartea care va fi lansată explică geneza și desfășurarea unui război (româno-german), petrecut pe frontul dintre Carpați, Dunăre și Marea Neagră, în interiorul unui alt război, de coaliție, care opunea puterilor Antantei coaliția Puterilor Centrale. Statistic, atât germanii, cât și românii, apar proiectați de izvoarele timpului în ipostaza principalilor protagoniști ai acestui război. Ca subiect al dezbaterii istorice, beligeranța germano-română a fost descoperită târziu. Mai mult de jumătate de secol, războiul acesta a fost neglijat, în ciuda argumentelor pentru o abordare distinctă. Autorul cărții, istoricul ieșean Claudiu-Luacian Topor, își concentrează cercetarea tocmai asupra acestei abordări distincte și pune în lumină, cu această ocazie, şi războiul „celălalt”, drama civililor, frământările soldaţilor, experienţa vieţii trăite în vecinătatea morţii….
Claudiu-Lucian Topor (n. 1975, Iași) este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este interesat de domeniul relațiilor internaționale, cunoscut mediilor din țară prin studiile despre politica externă a României în anii premergători Marelui Război. A identificat, în tematica relațiilor dintre Regatul României și Imperiul Germaniei, un centru de greutate pentru cercetările recente. La Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a publicat, în ultimii ani, următoarele volume: Germania, România și războaiele balcanice (1912-1913); Relații internaționale în lumea modernă (secolele XVII-XIX; Diplomați, societate și mondenități. Sfârșit de „Belle Époque” în lumea românească, împreună cu Alexandru Istrate și Daniel Cain; ”The Unknown War” from Eastern Europe. Romania between Allies and Enemies (1916-1918), împreună cu Alexander Rubel; Germania și neutralitatea României (1914-1916). Studii istorice.