Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Historica
Historica Dagesh
In Honorem
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Patrimonium
Personalităţi ale Universităţii "Al.I. Cuza" din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Traditio
Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Pagina principală / Colecția Antiqua et Mediaevalia /

Garum şi salsamenta în lumea romană. Surse literare, epigrafice şi papirologice

Iulia Dumitrache

Data apariției: 06.02.2015

Domeniu: Istorie / Istorie antică

Colecție: Antiqua et Mediaevalia

ISBN: 978-606-714-013-2

Nr. pagini: 254

Format: 14,7 x 20,5 cm.

26.01 LEI

preț de producție

ADAUGĂ ÎN COȘ

Poșta Română 3-4 zile lucrătoare livrare gratuită Curier rapid 24-48 ore + taxe de livrare Suport clienți 0232.314.947

Descriere Sumar Despre autori

Lucrarea îşi propune identificarea, pe baza surselor literare, epigrafice şi papirologice, a importanţei pe care au avut-o ”garum”-ul şi produsele obţinute din peşte sărat în viaţa economică, socială şi culturală romană. Obiectivul principal este construirea unui instrument pentru consolidarea informaţiilor deja cunoscute, dar şi pentru facilitarea căutărilor viitoare. Au fost analizate succesiv aspecte legate de terminologia, cronologia, producţia, transportul, comercializarea şi consumul de ”garum” şi produse derivate, pe de o parte, urmând aceeaşi schemă logică pentru produsele conservate pe bază de peşte, pe de altă parte. Analiza surselor istorice de care dispunem conduce la câteva concluzii însemnate, printre care: modelul de analiză urmat pentru fiecare tip de surse conduce, în mare măsură, la aceleaşi realităţi istorice; informaţiile extrase din sursele epigrafice şi cele papirologice îmbunătăţesc înţelegerea istorică a textelor literare; sursele epigrafice propun noi elemente interpretative pentru sursele papirologice.

Istoriografia domeniului şi stadiul actual al cercetării; Terminologie; Materie primă şi ingrediente; Centre de producţie şi producători; Preţuri şi taxe vamale; Furnizori şi comanditari; Între ars cocquinaria şi materia medica

Iulia Dumitrache (n. 1978, Buzău) este cercetător științific în cadrul Departamentului de Cercetare al Facultății de Istorie, doctor în istorie al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, membru în proiectul Idei The archaeology of the ancient and medieval Danube Delta: modeling environmental and historical change; membru în proiectul Idei - The dynamics of colonization in the civilian and military milieu of the Roman province Moesia Inferior. A model of an contrastive aproach; membru în proiectul Idei “The Other” in Action. The Barbarization of Rome and the Romanization of the World; membru în echipa proiectului ID 420 Aria de captare a resurselor din teritoriul Histriei în epoca greco-romană. Studiu de ecocronologie a habitatului histrian din perspectiva analizei spaţiale.