ACADEMIA ROMÂNĂ – FILIALA IAȘI: Lansarea volumului Evoluția biostratigrafică a palinomorfelor din Precambrian și Predevonian
30.05.2017
Marți, 30 mai 2017, la ora 10.00, în Aula filialei din Iași a Academiei Române, a avut loc lansarea volumului Evoluția biostratigrafică a palinomorfelor din Precambrian și Predevonian cu aplicații la metamorfitele din Carpații Orientali și la unele formațiuni sedimentare din România, vol. I, de Leonard Olaru. Cartea a fost prezentată de prof.univ.dr. Mihai Brânzilă, de la Facultatea de Geografie și Geologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Evenimentul a fost precedat de conferința „Meteoriți și cretere de impact în Sistemul Solar”, susținută de prof.univ.dr. Ovidiu Iancu, președintele Senatului Universității „Alexandru ioan Cuza” din Iași.
Lucrarea profesorului Leonard Olaru, concepută în două volume, prezintă succesiv apariția şi evoluția microorganismelor fosile din Precambrian și Predevonian de pe tot globul, cu aplicații la formațiunile metamorfice din Carpații Orientali și din formațiunile sedimentare de platformă (Platforma Est-Europeană, ce se continuă în țara noastră cu Platforma Moldovenească). Intervalul de timp geologic la care se referă această lucrare este de 3800-417 M.a. Metamorfitele Carpaților Orientali au vârste cuprinse între 850-450 M.a. (Vendian-Ordovician inferior), iar formațiunile sedimentare de platformă sunt cuprinse în intervalul 443-417 M.a. (Silurian). Monografia este unica din România care realizează un astfel de studiu de sinteză, bazat pe o foarte bogată bibliografie științifică, ce însoțește fiecare capitol în parte.