ACADEMIA ROMÂNĂ: Istoricul Carol Iancu a devenit membru de onoare din străinătate al celui mai important for științific și cultural al României
07.11.2016
Vineri, 4 noiembrie 2016, Adunarea generală a membrilor Academiei Române l-a ales prin vot secret pe istoricul Carol Iancu în rândul membrilor de onoare din străinătate.
Carol Iancu (n. 1946, Hârlău) este profesor emerit de istorie contemporană la Universitatea ”Paul Valéry” din Montpellier şi director al Școlii de Înalte Studii ale Iudaismului din Franța. Autor al unei vaste opere științifice consacrate istoriei evreilor și relațiilor internaționale, pentru care a primit numeroase premii. Doctor honoris causa al Universităţilor din Cluj (Universitatea ”Babeş-Bolyai”, 2005), Iași (Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, 2010), Oradea (2011) și Constanța (Universitatea ”Ovidius”, 2013), este membru al Academiei din Nîmes (2011) și membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei Române (2014). Cetățean de onoare al orașului natal Hârlău (1996), a fost distins cu titlul Officier de l’Ordre des Palmes Académiques al Republicii Franceze (2012).
La Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Carol Iancu a fondat, împreună cu istoricul Alexandru-Florin Platon, seria Dagesh a colecției Historica, dedicată studiilor referitoare la istoria evreilor din România. În această seria au apărut până acum volumele: Profesori şi studenţi evrei/ Enseignants et étudiants juifs, coordonat de Carol Iancu și Alexandru-Florin Platon, Evreii din Hârlău. Istoria unei comunităţi, de Carol Iancu, Pogromul de la Iași și Holocaustul în România/ Le Pogrom de Iași et la Shoah en Roumanie, coordonat de Carol Iancu și Alexandru-Florin Platon și Alexandre Safran et les Juifs de Roumanie durant l’instauration du communisme. Documents inédits des archives diplomatiques américaines et britanniques (1944-1948), de Carol Iancu.
Conform Regulamentului adoptat în 2008, Unicul criteriu de primire în Academia Română este caracterul de excepţie al contribuţiei candidatului în ştiinţă sau cultură (impact asupra domeniului în care activează, originalitatea contribuţiilor, într-un cuvânt excelenţa în cercetare şi creaţie). Reputaţia naţională şi internaţională a candidatului este un factor important în acceptarea unei candidaturi. În prezent Academia Română are 88 de membri titulari, 80 de membri corespondenţi, 38 de membri de onoare din ţară şi 97 de membri de onoare din străinătate. Prin lege şi statut Academia Român poate avea un număr maxim de 181 de membri titulari şi corespondenţi şi 135 de membri de onoare, din care cel mult 40 din ţară, se precizează în comunicatul Biroului de presă al Academiei Române.