ACADEMIA ROMÂNĂ: Istoricul ieșean Victor Spinei a devenit membru titular al celui mai înalt for științific și cultural al României
11.06.2015
Adunarea generală a Academiei Române din data de 5 iunie 2015 a validat noi membri în componența sa, atât la secțiunea ”membri titulari”, cât și la cea a ”membrilor corespondenți”, între aceștia numărându-se și doi dintre reprezentanții mediului academic ieșean a căror activitate științifică este reflectată, între altele, și prin titlurile publicate la Editura Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Membru corespondent al Academiei din 2001, istoricul ieșean Victor Spinei a primit, pe 5 iunie 2015, suprema recunoaștere din partea celui mai înalt for științific și cultural al României, fiind desemnat, prin vot secret, membru titular al Secției de Științe Istorice și Arheologie.
Cu o impresionantă carieră, autor a sute de articole științifice, peste 100 de studii, dintre care 14 sinteze monografice recunoscute la nivel european, cu peste 70 de volume îngrijite sau coordonate, Victor Spinei s-a remarcat prin promovarea unor idei și viziuni noi în cercetarea istorico-arheologică privitoare la începutul mileniului II în spațiul românesc. Activitatea de cercetare în cadrul Institutului de Arheologie al Academiei Române, Filiala Iași (al cărui director a fost în perioada 2003 -2011) a fost completată cu cea didactică, din anul 1990 fiind și profesor la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Membru corespondent al German Archaeological Institute (din 2005), Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Republica Moldova (din 2012), Victor Spinei este coordonatorul a două dintre colecțiile de prestigiu ale Editurii Universității ”Alexandru Ioan Cuza” - Bibliotheca Archaeologica Iassiensis și Bibliotheca Archaeologica Moldaviae. Dintre volumele pe care le-a publicat la Editura Universității, în calitate de autor, coautor sau coordonator, amintim: Mongolii şi românii în sinteza de istorie ecleziastică a lui Tholomeu din Lucca și Spaţiul nord-est carpatic în mileniul întunecat.
De asemenea, în urma votului din ședința din 5 iunie, un alt autor publicat de Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Dan Cristea, de la Facultatea de Informatică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a primit titlul de membru corespondent al Academiei Române, Secția de Știința și Tehnologia Informației.
Conform Regulamentului adoptat în 2008, "Unicul criteriu de primire în Academia Română este caracterul de excepţie al contribuţiei candidatului în ştiinţă sau cultură (impact asupra domeniului în care activează, originalitatea contribuţiilor, într-un cuvânt excelenţa în cercetare şi creaţie). Reputaţia naţională şi internaţională a candidatului este un factor important în acceptarea unei candidaturi". În prezent, Academia are 77 membri titulari, 80 membri corespondenţi, 86 membri de onoare din străinătate şi 31 membri de onoare din ţară (total 118).