Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

ARCA LUI GUTENBERG 2015: Despre om ca ființă culturală, cu Liviu Antonesei, vineri, 16 octombrie. Lansare de carte

09.10.2015

Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vă invită vineri, 16 octombrie 2015, de la orele 16.30 la lansarea volumului Paideia revisited. O introducere la ştiinţele educaţiei, de Liviu Antonesei, în prezența autorului. Invitați: conf.univ.dr. Mariana Momanu și prof.univ.dr. Alois Gherghuț .
Evenimentul se desfășoară în cadrul Targului de Cărți și Arte Frumoase „Arca lui Gutenberg” (14 – 18 octombrie 2015, Sala Pașilor Pierduți, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași).
Paideia revisited. O introducere la ştiinţele educaţiei reprezintă un preambul la studiul științelor educației, generale și speciale, încercînd să contureze, în primul rînd, condițiile de existență ale acestor discipline, de la pedagogia generală la disciplinele mai tehnice, care se ocupă de proiectarea proceselor educative, evaluarea acestora sau pilotajul sistemelor de educație. Lucrarea de faţă îşi propune să introducă pedagogia în dezbaterea modernă privind omul şi cultura. Punctul de plecare – şi totodată central – al argumentaţiei constă în definirea omului drept o fiinţă culturală. Această trăsătură explică, de altfel, în mod esenţial, ceea ce se numește de obicei educabilitate.
Liviu Antonesei (n. 1953, Vlădeni, Iaşi), licențiat în psihologie-sociologie al Universității din Iași (1976), doctor în științele educației al aceleiași Universități (2000), este profesor la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, specializat mai ales în disciplinele Introducere în științele educației, Metodologia cercetării educației, Management educațional și Antropologia educației. În acest domeniu și în zone conexe ale științelor antropologice, a publicat volumele: „Paideia. Fundamentele culturale ale educaţiei”, Polirom, Iaşi, 1996; „Nautilus. Structuri, momente şi modele în cultura interbelică”, Cronica, Iaşi, 1999 (ediţia a doua, Criterion Publishing, Bucureşti, 2007); „Managementul universitar. De la viziunea conducerii la misiunea de succes”, Polirom, Iaşi, 2000 (în colaborare cu dr. Yehia A.I. Abdel-Aal de la Universitatea din Assiut, Egipt); „O introducere în pedagogie. Dimensiunile axiologice şi transdisciplinare ale educaţiei”, Polirom, Iaşi, 2001; „Polis şi paideia. Şapte studii despre educaţie, cultură şi politici educative”, Polirom, Iaşi, 2005; „Hesperia. Şapte vorbiri despre spiritul european şi patologiile sale”, Feed Back, Iaşi, 2007. Liviu Antonesei este de asemenea un scriitor consacrat, publicînd peste zece volume de eseuri literare și filosofice, poezie și proză, și un foarte activ publicist civic și cultural, realizator de emisiuni radio și TV, titular de rubrici la cotidiene locale și naționale.