Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

Cărțile editurii în recenzii și alte articole de presă recente (XI)

26.06.2017

Convorbiri Literare: America religioasă, Europa seculară? O temă şi variaţiuni, o carte scrisă de trei mari sociologi ai religiilor contemporani (Peter Berger, Grace Davie şi Effie Kokas) reprezintă o excelentă reinterpretare în cheie pur sociologică a acestei teme fundamentale din sociologia religiilor: secularizarea
Nicu Gavriluță, în articolul Ipostaze ale „modernității multiple”: America religioasă și Europa (post)seculară?, din revista Convorbiri Literare, nr. 5/mai 2017, cu referire la volumul America religioasă, Europa seculară? O temă şi variaţiuni, de Peter Berger, Grace Davie și Effie Fokas.

România Socială: Faţă de prima ediţie, care s-a epuizat rapid […] am făcut unele completări pentru a se înţelege mai clar contextul în care s-au petrecut cele relatate, am adăugat alte amintiri, cu intenţia de a creiona mai corect persoanele, personajele şi „personulităţile” pe care le-am întâlnit, ca şi contextul social concret în care am interacţionat cu ele. Am inclus câteva note despre cărţile pe care le-am scris din 1972 până în 2016.
Septimiu Chelcea, în articolul Aşa a fost? Aşa îmi aduc aminte: 1945-2015, din revista România Socială, prezentare a ediției a II-a a volumului său, Aşa a fost? Aşa îmi aduc aminte: 1945-2015.

LaPunkt.ro: Colecția ”Economie și Societate Liberă” este un produs editorial al Universității A. I. Cuza din Iași. Lucrările care apar sub această siglă sînt, de altfel, publicate, la editura acestei universități, sub coordonarea profesorilor Vasile Ișan și Gabriel Mursa.
Pînă acum au fost publicate peste 25 de titluri, cu lucrări ale unor unor teoreticieni ai economiei mai ales străini.

Cristian Pătrășconiu, recomandare de lectură pe portalul cultural LaPunkt.ro, cu referire la colecția Economie și Societate Liberă.

Viața Românească: Volumele de față, continuare fericită a monografiei exemplare, închinate de același H.I. Ciubotaru lui Petru Caraman, reprezintă o ediție monumentală (peste șapte sute de pagini fiecare volum), alcătuită împreună cu Remus Zăstroiu, a corespondenței abundente, emise și primite de Petru Caraman de-a lungul a peste o jumătate de veac: prima scrisoare este adresată de Petru Caraman în 1925 din Cracovia (unde se afla la studii) profesorului său de slavistică Ilie Bărbulescu, ultima lui Paul Miron din Freiburg, în 1979.
Viorica Nișcov, în articolul Petru Caraman: „Nu mă tem de nimic și de nimeni, căci adevărul e cu mine“ din revista Viața Românească (nr. 4/2017), recenzie a celor două volume intitulate Corespondență ale savantului Petru Caraman, îngrijite de Ion H. Ciubotaru şi Remus Zăstroiu.

Scena 9: Două cărți pe aceeași tematică politică-ideologică, dar antologând texte clasice, sunt Oratorie politică românească (ed. îngrijită de Roxana Patraș și Livia Iacob, Editura Universității „Al. Ioan Cuza” Iași) și Îi urăsc, mă! Antologia pamfletului. De la cronicarii munteni la Pamfil Şeicaru de Magda Răduţă (Humanitas).
Mihai Iovănel, în articolul Ce cărți să-ți iei de la Bookfest 2017 de pe revista online Scena 9 (nr. 4/2017), recomandare de lectură pentru cele trei volume ale antologiei de Oratorie politică românească (1847-1899), îngrijite de Roxana Patraș și Livia Iacob (vol. III).

Orizont: Centrul de Editare și Traducere "Traditio" ne oferă un impozant volum bilingv intitulat Epicur & epicureismul antic, trad., introd., note Andrei Cornea, Editura Universității "Al. I. Cuza", Iași & Editura Humanitas, București, 2016, 733 p., cuprinzând un consistent studiu introductiv despre viața și opera cunoscutului controversatului gânditor elin, apoi fragmente doxografice în originalul grec și latin cu traducerile aferente și un set remarcabil de note explicative.
Claudiu T. Arieșan, în articolul Erudiția eternă din revista Orizont (nr. 5/2017, p. 21), recomandare de lectură pentru volumul Epicur şi epicureismul antic. Viața și opera lui Epicur, fragmente doxografice, interpretare, note, îngrijit de Andrei Cornea.

Convorbiri literare: Citind prefaţa , notele şi comentariile, preţuieşti din ce în ce mai mult seriozitatea angajării în cercetarea domeniului, spre informarea şi chiar instruirea celor ce nu cunosc istoria de marcă, evident culturală, a elocinţei politice româneşti. Logic obligată de critica altor ediţii, Roxana Patraş îşi defineşte metoda cu detalii despre „principiile de organizare a materialului” ilustrativ pentru o jumătate de secol de discurs politic. În fapt, principiul sau norma de ordonare a selecţiei, personal operate, a fost evenimentul istoric crucial întîmplat în limitele cronologice amintite.
Elvira Sorohan, în articolul Documente oratorice parlamentare din revista Convorbiri Literare (nr. 5/2017), recenzie a celor trei volume ale antologiei de Oratorie politică românească (1847-1899), îngrijite de Roxana Patraș și Livia Iacob (vol. III).

Trinitas TV: Știre referitoare la lansarea Vechiului Testament – Septuaginta. Versiunea lui Nicolae Spătarul Milescu din Jurnalul Trinitas TV.

Tele 1 Bacău: Recomandarea de lectură a lui Adrian Jicu în rubrica O carte pe săptămână la Tele 1 Bacău: Un secol al memoriei. Literatură și conștiință comunitară în epoca romantică, de Doris Mironescu.

Lumina: „Noi, cei cinci realizatori ai acestui volum, am lucrat la acest proiect timp de cinci ani, în mod intens. Despre calitatea muncii noastre noi credem că este foarte bună, dar rămâne, fireşte, ca publicul şi specialiştii să se pronunţe şi să spună dacă este util şi bine ceea ce am făcut“, a declarat prof. dr. Eugen Munteanu.
Tudorel Rusu, în articolul Lansarea volumului „Vechiul Testament - Septuaginta. Versiunea lui Nicolae Spătarul Milescu“ din ziarul Lumina.

• Alte dosare de presă pot fi consultate începând de aici.