Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

Cărțile editurii în recenzii, știri și articole recente (II)

05.04.2016

Deţinând o listă impresionantă de cărţi valoroase, Alexandru Zub a reuşit, prin demersul său istoriografic, să salveze reperele culturale româneşti într-o epocă în care la catedrele de istorie se preda în conformitate cu tezele marxist-leniniste. Din cele exprimate de către invitaţi în faţa publicului, am mai reţinut că seria de lucrări istoriografice dezvoltată de Alexandru Zub este unica, din perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, care a dezvoltat metodic un proiect intelectual de durată, seria Opere Alexandru Zub, editată începând din 2012 de Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având menirea şi de a contrabalansa efortul recent de a marginaliza istoria ca materie de studiu şi ca discurs identitar.
Remus Tanasă în revista Timpul , despre lansarea celor trei volume recent apărute în seria Opere Alexandru Zub.

O carte monument desfăşurată pe 711 pagini, cuprinzând un volum imens de informaţii obiective, concrete, privitoare la originea, evoluţia şi semnificaţiile lingvistice româneşti ale termenilor ştiinţifici şi populari referitori la diferite fenomene atmosferice. O carte fără pretenţii fascinatorii şi de eternizare a spaţiului lexico-semantic literar şi popular al României în domeniul meteorologiei, dar care fascinează însă şi contribuie efectiv la eternizarea numelui România, şi în acest domeniu al ştiinţei.
Sterie Ciulache și Nicoleta Ionac, în revista Present Environment and Sustainable Development, despre volumul Terminologia meteorologică românească a fenomenelor atmosferice (știinţific versus popular), editat de Cristina Florescu în Colecția D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii), 2015.

A complex initiative, unique by its socio-cultural, ethno-graphical and applied philosophical perspective, developed in partnership with the Direction for Culture, Hunedoara County and Valea Verde, Alba County, based on a generous experience with the Town Hall of Sohodol, same county.
Vali Ilyes, în revista Romanian Review of Political Sciences and International Relations, despre volumul Patrimoniu şi identitate locală, coordonat de Valentin Trifescu, Vali Ilyes și François Bréda, 2015.

Printr-o documentare extinsă și o interpretare nuanțată, autorul a reușit să realizeze o radiografie multidimensională a liberalilor și liberalismului din România, considerând acest subiect unul dintre fenomenele care au modelat profund societatea românească interbelică.
Ana-Maria Stan, în revista Timpul, despre volumul Liberalii. Structuri şi sociabilităţi politice liberale în România interbelică, de Ovidiu Buruiană, colecția Historica, 2013.

„Suntem din ce in ce mai nemultumiti de ceea ce reprezentam ca indivizi, de ceea ce societatile in care traim ne ofera, de reactia noastra la evenimente si fapte ce exced normalitatii intr-o lume civilizata” este fraza de inceput a ultimei carti publicate de domnul conf. univ. dr. Cristian Popescu: “Capitalul uman in noile democratii”. Este o fraza care te incita sa nu lasi cartea din mana si sa o citesti cu mult interes, abordand una dinte cele mai sensibile probleme ale societatii actuale, nu doar din Romania, ci si la nivel international: criza capitalului uman.
Bogdan Căpraru, pe economiaonline.ro, despre volumul Capitalul uman în noile democraţii, de Cristian C. Popescu, colecția Economikon, 2016.

În Infatuarea fatală, Friedrich Hayek se concentrează asupra a două tipuri de ordine, cea creată prin dispunerea deliberată a elementelor componente și cea spontană, formată prin ajustarea liberă a membrilor. Dezvoltând din perspectivă filosofică una din ideile formulate de Mises în cartea Socialism: An Economic and Sociological Analysis (1922), autorul demontează himera scientistă a societății organizate rațional, o himeră ce invadase lumea academică la finalul primei jumătăți a secolului trecut.
Gabriel Mursa, în articolul Hayek despre infatuarea fatală a planificării sterile, din revista Economistul, despre volumul Infatuarea fatală. Erorile socialismului, de Friedrich August von Hayek, colecția Economie şi Societate Liberă, 2016.