Cărțile editurii în știri, recenzii și articole de presă (VI)
06.12.2016
• Recent, a apărut la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, volumul Eseuri pe teme delicate, ediție postumă îngrijită de soția criticului, Hanna Volovici, și de colaboratorul lui de la Cercul Cultural din Ierusalim, Costel Safirman, conținînd 20 de eseuri pe teme diferite, dintre care voi încerca să le analizez pe cele care se referă la problema identitară.
Mirel Horodi, în articolul Leon Volovici și problema identitară, din revista Observator cultural.
• Filozofia antică e, aşadar, un fel de «soul-building», iar nuanţa aparte pe care o adaugă Epicur acestei învăţături e următoarea: nu vă crispaţi, separându-vă cu aroganţă de orice este comun; în plus, purtaţi-vă grijuliu şi omeneşte deopotrivă cu cei din jur şi cu voi înşivă şi, nu uitaţi, mai şi râdeţi! E mult, e puţin, e nimic, e esenţial? Cititorul să decidă.
Andrei Cornea, în articolul H.-R. Patapievici, Andrei Cornea şi Adrian Muraru despre Epicur, din Revista ˝22˝, despre volumul Epicur şi epicureismul antic. Viața și opera lui Epicur, fragmente doxografice, interpretare, note, lansat sâmbătă, 12 noiembrie 2016, la librăria Humanitas de la Cișmigiu.
• Ion Pop recomandă o proaspătă carte semnată de profesorul Ovidiu Morar şi apărută la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi: Literatura în slujba revoluției. Importanţa cărţii este, după opinia recenzentului, că acest op „reprezintă un demers important de recuperare critică a unei tematici abordate prea adesea simplist în anii din urmă, invitând la o lectură cât mai puţin tulburată de patimile partizane ale momentului”.
Valentin Talpalaru, în articolul ComPRESA revistelor din Convorbiri literare, numărul din septembrie 2016.
• Atent documentată, ideativă, ataşantă prin finalitatea în fond recuperatoare a numeroaselor ei pagini, Generaţia Albatros – o nouă avangardă este cu siguranţă cea mai bună dintre cărţile despre albatrosiştii care, survolînd peisajul accidentat al unei istorii în delir, au putut să atingă, cel puţin uneori, zenitul istoriei literare.
Emanuela Ilie, în articolul Un debut critic de excepție din Convorbiri literare, numărul din septembrie 2016.
• Cu acest prilej a fost prezentată cartea Alexandre Safran et les Juifs de Roumanie durant l'instauration du communisme. Documents inedits des archives diplomatiques americaines et britanniques (1944-1948), de prof. Carol Iancu, apărută la Editura Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, în colecția Historica, seria Dagesh.
Rezultat al cercetărilor întreprinse de profesorul Carol Iancu în numeroase fonduri arhivistice, în special în Arhivele Ministerului Afacerilor Externe al Statelor Unite și în Arhivele Foreign Office al Marii Britanii, lucrarea include 120 de documente de arhivă și 90 de articole sau extrase din articole publicate în jurnale și periodice din Australia, Canada, Marea Britanie, România, Statele Unite, Palestina (sub mandat britanic), Elveția.
Daniel Popescu, în articolul Aurel Vainer: Avem toate motivele să îl omagiem pe Marele Rabin Alexandru Șafran, al agenției de știri AGERPRES.
• Andrei Cornea și editura Humanitas, în colaborare cu Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ne-au făcut recent bucuria de a ne oferi volumul Epicur și epicureismul antic, într-o ediție critică bilingvă superbă și la un preț de nerefuzat. Volumul cuprinde majoritatea textelor atribuite lui Epicur și fragmentele epicureenilor greci sau latini cei mai importanți. Ediția cuprinde de asemenea un remarcabil studiu introductiv numit O introducere în filosofia lui Epicur. Lucrarea îngrijită de Andrei Cornea reprezintă o admirabilă inițiativă menită să pună cititorul român în contact cu una dintre doctrinele antice care spun foarte mult și astăzi, interesul pentru epicureism fiind într-o continuă creștere în mediile academice și nu numai din Occident.
Doru Căstăian, în recenzia dedicată volumului Epicur şi epicureismul antic. Viața și opera lui Epicur, fragmente doxografice, interpretare, note, editat de Andrei Cornea, pe bookhub.ro.
• Pentru a opri populismul, de oriunde, este nevoie de noi politici legate de capital și de relația dintre banii bogaților și școala săracilor. Este nevoie de un nou spirit al capitalismului și spun asta fără a crede în utopiile socialiste (vezi Luc Boltanski, Ève Chiapello, Noul spirit al capitalismului, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, 2015).
Dorel Dumitru Chirițescu, în articolul De ce creşterea economică nu se vede în nivelul de trai?, din revista Dilema Veche, nr. 655.
• Știri referitoare la deschiderea noii librării a Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, în Ziarul de Iași, BZI, Evenimentul, Opinia studențească și la postul TV TeleM.
• Alte dosare de presă din anul 2016, aici, aici, aici, aici și aici.