CASA CATARGI: Lansarea numerelor recente ale revistelor de istorie ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
29.06.2017
Joi, 22 iunie 2017, de la ora 12.00, în Sala H1 a Casei Catargi din Iași, a avut loc lansarea a trei numere recente ale unor reviste de istorie publicate la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Este vorba despre numerele pe anul 2016 ale Analelor Științifice ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (Serie nouă). Secțiunea Istorie (nr. LXII), Studia Antiqua et Archaeologica (nr. 22-1 și 22-2) și Classica et Christiana (nr. 11).
Volumele au fost prezentate de prof.univ.dr. Petronel Zahariuc, decanul Facultății de Istorie, prof.univ.dr. Nelu Zugravu și asist.cercet. Iulia Dumitrache.
Analele Științifice ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (Serie nouă). Secțiunea Istorie se apropie de a șaizecea apariție, fiind una din cele mai bune publicații din domeniul cercetării istorice din România. În paginile sale, și-au publicat rezultatele cercetărilor profesori ai Facultății de Istorie, dar și cercetători de la Academia Română sau doctoranzi, principalele direcții de cercetare abordate de autori fiind: societatea și religia greco-romană, creștinismul timpuriu, migrațiile târzii, heraldică și genealogie, istoria Bisericii, relații internaționale în România modernă, ideologii și doctrine politice și altele. De-a lungul timpului, în revistă s-au publicat și numeroase surse istorice inedite. În ultimul deceniu, revista si-a extins orizontul și a abordat și teme noi, precum istoria mentalităților medievale și pre-moderne, istorie urbană sau istoria comunismului. De asemenea, publicația găzduiește recenzii la adresa celor mai recente cărți din domeniul istoriei.
Studia Antiqua et Archaeologica este o revistă a Facultății de Istorie înființată în 1983, disponibilă online și în print, indexată în importante baze de date științifice cum sunt Scopus, EBSCO, DOAJ, ERIH-PLUS. Este acreditată CNCSIS cu calificativul B+.
Classica et Christiana, editată de Centrul de Studii Clasice şi Creştine al Facultăţii de Istorie a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, are drept obiective publicarea unor contribuţii semnate de specialişti români şi străini dedicate atât domeniilor tradiţionale de cercetare a clasicismului greco-roman (istorie antică, filologie clasică, epigrafie greco-latină etc.), cât şi promovarea unor direcţii mai recente, precum Antichitatea târzie, patristica, viaţa cotidiană în Antichitatea greco-latină şi creştină, antropologia culturală a lumii clasice şi creştine timpurii ş.a.
Revistele științifice aflate în portofoliul Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași sunt prezentate în secțiunile dedicate de pe pagina web a editurii, aici și aici.