Colocviul internațional Relațiile românilor cu Muntele Athos și cu alte Locuri Sfinte (sec. XIV–XX): recomandări de lectură
12.09.2016
Editura Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi vă recomandă o serie de titluri publicate în ultimii ani legate de tematica apropiatului Colocviu internațional Relațiile românilor cu Muntele Athos și cu alte Locuri Sfinte (sec. XIV–XX) (Iași, 15 – 17 septembrie 2016, Casa Catargi – corpul H al UAIC).
Rezultate ale unor cercetări științifice, ediții de documente sau acte ale unor colocvii și simpozioane asemănătoare, cărțile recomandate se înscriu în paradigma rolului bisericii în istoria medievală și modernă a românilor.
Cel mai recent volum din această serie este Călătoria la Muntele Athos (1858-1859), a Ieromonahului Andronic, ediție îngrijită de Petronel Zahariuc, lucrare inedită care cuprinde descrierea mănăstirilor din Sfântul Munte Athos şi a Constantinopolului, realizată de călugărul pelerin, precum şi „istoria Sfântului Munte Athos”, pe care ieromonahul Andronic a scris-o în urma consultării unor istorii şi a unor mai vechi relatări de călătorie, ce aparţin unor călugări din mănăstirile Neamţ şi Secu sau unor istorici şi pelerini ruşi.
De asemenea, recomandăm volumele Documente româneşti din arhiva Mănăstirii Xiropotam de la Muntele Athos. Catalog, vol. vol. I și vol. II, editate de Petronel Zahariuc, Florin Marinescu și Ioan Caproşu, De la Iași la Muntele Athos, de Petronel Zahariuc, Studii privind relaţiile Moldovei cu Sfântul Scaun şi Patriarhia Ecumenică (secolele XIV-XVI), de Liviu Pilat sau Cercetări privind ideologia puterii și organizarea ecleziastică în Moldova medievală, de Bogdan-Petru Maleon. Lista lărgită a sugestiilor de lectură din această arie tematică poate fi consultată pe pagina de Facebook a editurii.
Colocviul internațional „Relațiile românilor cu Muntele Athos și cu alte Locuri Sfinte (sec. XIV–XX)” este organizat de Facultatea de Istorie a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. La acest eveniment de înaltă ținută științifică participă reprezentanți ai școlii de istorie ieșene, mulți dintre ei autori de cărți sau articole publicate de Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cum sunt Ștefan S. Gorovei, Petronel Zahariuc, Bogdan-Petru Maleon, Maria Magdalena Székely, Daniel Niță-Danielescu, Marius Chelcu, Cătălina Chelcu, Mihai-Bogdan Atanasiu sau Ioan-Augustin Guriţă, precum și profesori și cercetători din alte centre universitare, cum sunt Ștefan Andreescu (București), Radu Păun (Paris) sau Gheorghe Lazăr (București).
Programul complet al colocviului poate fi găsit pe pagina sa oficială.