Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

COMEMORAREA POGROMULUI DE LA IAȘI (28-30 iunie 1941): Lansare de carte la Tafrali și masă rotundă la Academia Română – Filiala Iași

24.06.2015

Vineri, 26 iunie 2015, va fi comemorat pogromul de la Iași (28-30 iunie 1941), unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria contemporană a României, în timpul căruia au fost omorâți peste 14.000 de evrei.
Acțiunea de comemorare va începe la ora 16.00, la Librăria Orest Tafrali, cu lansarea volumului bilingv Pogromul de la Iași și Holocaustul în România, coordonat de Carol Iancu şi Alexandru-Florin Platon, recent publicat în colecția Historica a Editurii Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Volumul va fi prezentat de prof.univ.dr Andrei Corbea-Hoișie, directorul Editurii Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dr. Aurel Vainer, deputat în Parlamentul României, președintele FCER, prof.univ.dr. Alexandru Zub, membru al Academiei Române, prof.univ.dr. Carol Iancu, de la Universitatea ”Paul Valéry” din Montpellier (Franța), prof.univ.dr Alexandru-Florin Platon, de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași și de Alain Ramette, directorul Institutului Francez din Iași.
Acțiunea comemorativă va continua, de la orele 17.30, în Sala Mare a Academiei Române – Filiala Iași, unde va avea loc o masă rotundă cu tema Pogromul de la Iași și Holocaustul în România, moderată de dr. Aurel Vainer, președinele FCER, la care vor participa prof.univ.dr. Gheorghe Cliveti, directorul Institutului de Istorie ”A.D. Xenopol”, Adrian Cioflâncă, membru în Colegiul CNSAS, cercetător la CSIER, prof.univ.dr. Carol Iancu, de la Universitatea ”Paul Valéry” din Montpellier (Franța), prof.univ.dr. Alexandru-Florin Platon, de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, și conf.univ.dr. Felicia Waldman, de la Universitatea din București.
Structurat în trei părţi: Evreii şi antisemitismul în România înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, Şoah-ul în România şi Pogromul de la Iaşi, volumul Pogromul de la Iași și Holocaustul în România reunește, în mare parte, comunicări susținute la colocviul internațional 70 de ani de la pogromul de la Iaşi (28-30 iunie 1941). Istorie şi memorie, organizat de Facultatea de Istorie a Universităţii ieșene în iunie 2011, dar și texte mai noi, între semnatari numărându-se Carol Iancu, Marta Petreu, Lucian Nastasă, Maria Ghitta, Alina-Viorela Căileanu (Brăescu), Irina Nastasă-Matei, Mihai Chioveanu, Şlomo Leibovici-Laiş, Avinoam Bezalel Safran, Alexandr Roitman, Alexandru-Florin Platon, Felicia Waldman, Silvia Hoişie, Leon Eşanu, Silviu Sanie, Cătălin Botoşineanu, Ţicu Goldstein, Lucian-Zeev Herşcovici, Rabbin dr. Eliyahu M. Safran, Gheorghe Samoilă, Eliza Cocea şi Baruch Tercatin.
Studiile și mărturiile cuprinse în volum reconstituie împrejurările în care a avut loc acest tragic eveniment, desfăşurarea şi urmările sale, încercând totodată să-i surprindă multiplele implicaţii şi semnificaţii.
Acțiunea se va desfășura sub egida mai multor instituții și organizații: Federația Comunităților Evreiești din România (FCER), Comunitatea Evreilor din Iași, Institutul de Istorie ”A.D. Xenopol” al Academiei Române, Centrul de Istorie a Evreilor și Ebraistică ”Dr. Alexandru Șafran” al Universității ”Al I. Cuza” din Iași, Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România (CSIER), Institutul Francez din Iași, Editura Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.