Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

Congresul Național al Istoricilor Români, Cluj-Napoca, 25 – 28 august 2016: programul lansărilor de carte

28.07.2016

Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vă invită la lansările de carte din cadrul Congresului Național al Istoricilor Români de la Cluj-Napoca, desfășurat în perioada 25 – 28 august 2016. Cu această ocazie, vor fi prezentate lucrări ale istoricilor ieșeni publicate în colecții de prestigiu ale editurii, cum sunt Historica, coordonată de prof.dr. Alexandru-Florin Platon, Documenta, coordonată de prof.dr. Petronel Zahariuc sau Observatorul social, coordonată de prof.dr. Mihai Dinu Gheorghiu. De asemenea vor fi lansate cărți aflate în afara colecțiilor, dar semnate de nume importante ale școlii de istorie de la Iași.
Prezentarea cărților va avea loc în spațiul de lansări al târgului de carte, în sediul central al Universității Babeș-Bolyai din str. M. Kogălniceanu, nr. 1, et. 1.
În acest context, programul evenimentelor menționate va fi următorul:

Joi, 25 august, ora 11.00, lansarea volumelor Învăţământul de partid şi şcolile de cadre în România comunistă. Context naţional şi regional, volum coordonat de Sorin Radu, aflat în colecția Observatorul social și Cultul personalităţii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej (1944-1965), de Alexandra Toader, volum publicat în colecția Historica.
Vor prezenta: prof. dr. Gabriel Moisa (Universitatea din Oradea) și prof.dr. Sorin Radu (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).

Vineri, 26 august:
ora 12.40, lansarea volumului Copilarie, familie, școală: politici educaţionale şi receptări sociale, de Cătălina Mihalache, volum publicat recent în colecția Observatorul social.
Invitat: cercet.dr. Ana-Maria Stan (Muzeul Universităţii Babeş-Bolyai).
ora 12.45, lansarea volumului Liberali versus conservatori: monumente publice şi memorii concurente în Romania modernă (1866-1914), de Liviu Brătescu.
Invitați: cercet.dr. Lucian Nastasă (Institutul de Istorie „George Bariț” din Cluj-Napoca), prof.dr. Sorin Radu (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) și cercet.dr. Liviu Brătescu (Institutul de Istorie A. D. Xenopol din Iași).

Sâmbătă, 27 august:
ora 9.00, lansarea volumelor Elitele din Principatele Române în prima jumătate a secolului al XIX-lea, de Dan Dumitru Iacob, și Avere, prestigiu și cultură materială în surse patrimoniale, editat de Dan Dumitru Iacob, ambele în colecția Historica.
Invitat: cercet.dr. Vasile Ciobanu (Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu).
ora 18.30, lansarea cărților: Dor de Iași. Imagini din Iașul vechi, editată de Jil Silberstein, Istoria Universităţii din Iaşi povestită la TVR, editată de Gheorghe Iacob, și „Procesul titoismului” în România (1950). Documente, de Ionuţ Nistor.
Invitați: prof.dr. Ioan Bolovan (Universitatea Babeș-Bolyai) și prof.dr. Gheorghe Iacob (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași).

Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va participa, în perioada 25 – 28 august 2016, la târgul de carte din cadrul Congresului Național al Istoricilor Români de la Cluj-Napoca, desfășurat în sediul central al Universității Babeș-Bolyai din str. M. Kogălniceanu, nr.1, et.1.
Bogata ofertă de carte de istorie a editurii va fi prezentă la acest eveniment cultural de excepție, în acest sens editura având în pregătire un catalog special intitulat Cartea de istorie la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, 2006 – 2016, cu peste 250 de titluri care oglindesc producția de carte științifică a editurii în domeniul științelor istorice.

Reunirea istoricilor români în cadrele unui Congres, organizat periodic sub egida Academiei Române și a Comitetului Național al Istoricilor din România, instituție afiliată la International Committee of Historical Sciences (ICHS) și care reprezintă țara noastră la congresele mondiale de istorie organizate din 5 în 5 ani, precum și la activitățile curente ale Biroului ICHS, este un bun prilej pentru breasla istoricilor de a dezbate într-o ambianță elevată principalele probleme cu care se confruntă slujitorii muzei Clio. Congresul oferă șansa accesării unei platforme de comunicare intra-profesionale care va contribui, cu siguranță, la îmbunătățirea, pe termen mediu și lung, a cercetării istorice românești și la o mai accentuată și mai coerentă prezență a istoricilor români în spațiul public, se arată în comunicatul organizatorilor.