DESPRE ARTEFACTE ȘI OAMENI: Lansare de carte vineri, 22 noiembrie, la Casa Catargi din Iași
18.11.2024
Vineri, 22 noiembrie 2024, de la ora 10.00 vă invităm la Casa Catargi din Iași (Copou, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Corp H, sala H1), unde va avea loc lansarea volumului Despre artefacte și oameni. Arheologia experimentală și înțelegerea trecutului.
Lucrarea este semnată de o echipă de cercetători de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași: Felix-Adrian Tencariu, Ana Drob, Radu-Alexandru Brunchi, Maria-Cristina Ciobanu și Elena-Camelia Pintilie.
Alături de autori, invitat pentru a prezenta volumul cu această ocazie va fi CS II dr. George Bodi, de la Institutul de Arheologie al Academiei Române – Filiala Iași. Moderator: conf. univ. dr. Vasile Cotiugă, de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Evenimentul este realizat în cadrul Proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0114 – Promovarea excelenței în cercetarea arheologică prin consolidarea unui Laborator de Arheologie Experimentală (ProExArh).
Cartea oferă o perspectivă atât teoretică, cât și practică asupra domeniului arheologiei experimentale. În prima parte sunt descrise principiile, metodele și evoluția arheologiei experimentale, subliniind importanța experimentului în înțelegerea modului în care artefactele au fost create și folosite. Autorii prezintă un istoric al arheologiei experimentale, oferind exemple de personalități și momente cheie care au influențat dezvoltarea domeniului. A doua parte a cărții aduce în prim-plan o serie de experimente desfășurate în ultimii 10 ani în cadrul Centrului ARHEOINVEST al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Aceste experimente se concentrează pe aspecte variate, cum ar fi tehnicile de prelucrare a ceramicii, metodele de construcție și testarea unor ipoteze legate de tehnologia preistorică. Lucrarea reprezintă o resursă valoroasă pentru cercetători, studenți și pasionați, oferind atât cunoștințe teoretice, cât și exemple practice de arheologie experimentală.