Din istoria literaturii didactice romanesti, lansare miercuri, 26 februarie 2014, la Muzeul Universităţii
27.02.2014
Miercuri, 26 februarie 2014, orele 17,30, la Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (Str. Titu Maiorescu, nr. 12) a avut loc lansarea cărţii Din istoria literaturii didactice româneşti. Manualele de istorie nationala (secolul al XIX-lea - prima jumatate a secolului al XX-lea, de Gheorghe Iutiş, apărută în 2013 în Colecţia Historica. Au luat cuvântul, alături de autor, conf.univ.dr. Bogdan Maleon şi prof. Lăcrămioara Iordăchescu, inspector de istorie al Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi.
Cartea reprezintă o istorie a manualului de istorie a românilor, autorul având în vedere perioada cuprinsă între apariţia primului manual de istorie naţională (Florian Aaron, 1838) până la reforma învăţământului şi manualul lui Roller (1948). Este prezentată legislaţia din această perioadă care a făcut posibilă elaborarea şi tipărirea manualelor de istorie, precum şi cele mai importante date din biografia şi opera didactică a autorilor de cărţi şcolare de profil. Un alt capitol cercetează manualele apărute sub aspect ştiinţific, didactic, grafic şi al altor factori ce au influenţat “viaţa“ manualului de istorie naţională. Ultimul capitol înfăţişează modul cum a fost receptat rolul şi locul manualului de istorie de către istorici, literaţi, oameni de cultură, insistând asupra disputelor şi controverselor care au fost deosebit de numeroase şi percutante în această perioadă. În Anexe regăsim chipurile câtorva dintre cei mai importanţi autori de manuale de istorie naţională, precum şi coperte mai semnificative de manuale.
Din cuprins: Manualele şcolare în legislaţia vremii (1831-1948) Autori de manuale şcolare Perspective metodice asupra manualelor de istorie românească (secolul al xix-lea-prima jumătate a secolului al xx-lea) Manualul de istorie a românilor în dezbaterea vremii.
Gheorghe Iutiş (n. 1962) este asist.univ.dr. la Facultatea de Istorie a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.