Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

Două volume din colecția Historica, prezentate la Simpozionul de istorie Colocviile Putnei 2016

22.07.2016

Miercuri, 20 iulie, în cadrul ceremoniei de deschidere a Simpozionului de istorie Colocviile Putnei 2016, profesorul Ştefan S. Gorovei a prezentat în premieră două volume din colecția Historica a Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, colecție coordonată de profesorul Alexandru-Florin Platon.
Istoricul ieșean remarcase deja, în prefețele celor două lucrări, noua tendință spre „cercetarea nouă, serioasă, relaxată și documentată”, făcând referire la volumul Hotarul de nord al Moldovei (de la formare, în secolul al XIV-lea, până la statornicirea lui pe Ceremuş, Colacin şi Nistru), al lui Alexandru Pînzar, în legătură cu care afirmă că „un subiect ca acesta, ușor inflamabil, poate fi supus unei cercetări atente, minuțioase, pline de grijă, dar și de emoția descoperirilor de tot felul…”. De asemenea, Ştefan S. Gorovei apreciază, referitor la cartea semnată de tânărul istoric Mihai-Bogdan Atanasiu, Din lumea cronicarului Ion Neculce. Studiu prosopografic și semnalată în avanpremieră cu ocazia Colocviilor Putnei, că „principalul folos din marea trudă a autorului îl vor avea studiile genealogice”.
Hotarul de nord al Moldovei…, volumul cercetătorului sucevean Alexandru Pînzar, acoperă un gol în istoriografia română, care nu a produs până acum nicio cercetare de anvergură privind hotarele Moldovei medievale, cu excepţia unui singur studiu mai amplu, din 1910, al lui Ion I. Nistor, referitor la un segment al vechilor graniţe, cel cu Regatul Poloniei.
Din lumea cronicarului Ion Neculce, cartea istoricului ieșean Mihai-Bogdan Atanasiu, îi are în centrul atenţiei pe Ion Neculce şi pe oamenii care au însufleţit lumea sa, personaje moldoveneşti prezente în paginile lucrării sale Letopiseţul Ţării Moldovei de la Dabija vodă până la a doua domnie a lui Constantin Mavrocordat şi care, într-o mai mică ori mai mare măsură, au influenţat, direct sau indirect, existenţa marelui cronicar şi a familiei sale.
Simpozionul de istorie Colocviile Putnei, ediţia a XVIII-a, are loc în perioada 20 – 23 iulie 2016, la Mănăstirea Putna, fiind organizat de Centrul de Cercetare şi Documentare „Ştefan cel Mare” al Sfintei Mănăstiri Putna, cu scopul declarat de a prezenta cercetări recente ale istoriei epocii ştefaniene şi a Mănăstirii Putna. Ediția din acest an este una aniversară, numită Putna 550, sărbătorindu-se astfel cei 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a mănăstirii.
Această ediţie aniversară este una bogată, atât prin numărul de comunicări înscrise, peste treizeci, cât şi prin conţinutul şi calitatea lor, se afirmă în comunicatul organizatorilor. De altfel, la Colocviile Putnei participă o serie întreagă de istorici ieșeni, unii dintre ei autori de cărți publicate la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, printre aceștia numărându-se Maria Magdalena Székely, Liviu Pilat, Lucian-Valeriu Lefter sau Ioan-Augustin Guriţă.