Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

Dr. Marius-Nicușor Grigore, publicat de prestigioasa editură Springer

27.03.2025

Colegul nostru, dr. Marius-Nicușor Grigore, a coeditat recent la Springer volumul Sustainable Utilisation and Bioengineering of Halophytes, împreună cu doi reputați cercetători din India, dr. Jaya Arora și dr. Abhishek Joshi, conform știrii de pe pagina web a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Cartea oferă o imagine de ansamblu asupra cercetării de ultimă oră în bioingineria halofitelor (plante adaptate la salinitate), cu un accent deosebit pe progresele din domeniul biotehnologiei.
La acest volum, la care Marius-Nicușor Grigore a contribuit și în calitate de autor a trei dintre capitole, au mai participat, tot în calitate de contributori, două grupuri de cercetare din România: de la Cluj-Napoca, din cadrul Facultății de Silvicultură și Cadastru și Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, și de la Iași, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Institutului de Cercetări Biologice și Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”.
Acest volum continuă o îndelungată experiență în studierea plantelor de sărătură de către Marius-Nicușor Grigore, care se află, în calitate de autor și editor, la cel de-al patrulea proiect editorial cu editura Springer, la care mai activează și în calitate de Book Reviewer.
Editura Springer este una dintre cele mai bine cotate edituri internaționale, deținând, în portofoliul creat de mai bine de 180 de ani, peste 300.000 de titluri de carte și 2900 de jurnale.

«Se cunoaște faptul că planeta noastră este din ce în ce mai afectată de schimbările climatice; Pământul a devenit mai arid și mai sărat, ceea ce afectează major (și aproape ireversibil) suprafețele agricole și, implicit, plantele de cultură convenționale. În acest sens, una din strategiile majore pentru gestionarea acestui fenomen o reprezintă identificarea și introducerea în cultură a plantelor de sărătură cu potențial economic. Aceste plante fascinante posedă caracteristici metabolice și fiziologice unice, care le permit să supraviețuiască pe soluri sărate; din acest motiv, aceste plante sunt candidatele ideale pentru bioinginerie, pentru introducerea lor în circuitul agricol mondial. Din fericire, progresele recente în bioingineria halofitelor au îmbunătățit semnificativ studiul și manipularea acestora. Prin explorarea complexității acestor tehnologii, această carte abordează întrebări și provocări-cheie în valorificarea potențialului halofitelor pentru remedierea solurilor sărate și identificarea de noi aplicații biotehnologice» , a precizat Marius-Nicușor Grigore în știrea dedicată evenimentului editorial de pe pagina web a UAIC.

Marius-Nicușor Grigore este redactor I A (S) în cadrul Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și cadru didactic asociat al Școlii Doctorale de Biologie și al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A obținut licența și doctoratul în Biologie, precum și un master în Științele Educației la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza din Iași”.
A publicat 12 cărți, 12 capitole de carte și peste 82 de lucrări științifice (peste 30 indexate Clarivate) – majoritatea în domeniul plantelor de sărătură (halofite). A coordonat proiecte științifice naționale și a condus numeroase misiuni de cercetare la Universitatea Politehnică din Valencia, unde a fost cercetător invitat, în domeniile biochimiei și ecofiziologiei halofitelor.
A predat la Facultatea de Biologie și Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la Facultatea de Inginerie Alimentară și Facultatea de Medicină și Științe Biologice din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Printre disciplinele predate se numără: Morfologia și anatomia plantelor, Citologie vegetală, Fiziologie vegetală, Ecofiziologie vegetală, Dezvoltarea organismelor vegetale în condiții de stres și Didactica biologiei.
Domeniile sale de interes cuprind ecologia, anatomia și fiziologia halofitelor și răspunsurile plantelor la stresul abiotic (salin, hidric), precum și didactica biologiei.
Două cărți publicate anterior la Springer au fost premiate în România: în 2016, Premiul „Emil Racoviță” al Academiei Române pentru cartea Halophytes: An Integrative Anatomical Study, apărută în anul 2014, o continuare și dezvoltare a cercetării publicate de Marius Nicuşor Grigore împreună cu academicianul Constantin Toma la Editura UAIC în anul 2010 sub formă de carte cu titlul Halofitele. Aspecte de anatomie ecologică; monografia în trei volume publicată în 2021, Handbook of Halophytes: From Molecules to Ecosystems towards Biosaline Agriculture, a primit Premiul Meritul Științific „Nicolae Giosan” al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” București. Această monografie a presupus, în plus, pentru Marius-Nicușor Grigore în calitate de editor, și efortul de a coordona editarea publicării rezultatelor științifice a peste 100 de cercetători de top în domeniul halofitelor, din diverse centre de cercetare de pe mapamond.

Pe lângă prodigioasa activitate științifică, Marius-Nicușor Grigore este și un dedicat coleg al echipei redacționale a Editurii UAIC, având funcția de redactor I A (S), specializat pe redactarea textelor din domeniul științelor naturii. În afară de aceste atribuții, la Editura UAIC se ocupă și cu portofoliul publicațiilor științifice periodice ale Editurii UAIC (peste 50) și gestionarea relației Editurii UAIC cu Crossref (administrare metadate și atribuire DOI).