Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” la cea de-a 20-a ediție a Târgului de Carte de la Salonic

21.05.2024

În perioada 16-19 mai 2024, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a participat la Târgul Internațional de Carte de la Salonic, cu sprijinul Ministerului Culturii din România și al Uniunii Elene, manifestare aflată sub înaltul patronaj al Președintelui Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou.

Contextul în care a avut loc această primă participare a Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” la un târg internațional de carte este cu atât mai prestigios cu cât este vorba de o ediție a aniversară, a 20-a, după cum afirmă Președintele Fundației Culturale Elene, organizatorul principal al evenimentului, Nikos Koukis, «Anul acesta este un an special, întrucât Târgul Internațional de Carte din Salonic împlinește cea de-a 20-a aniversare. Într-o lume în continuă și rapidă schimbare, târgul nu doar că menține o relație stabilă cu cărțile și oamenii acestora, dar și dezvoltă, evoluează, demarează noi programe și colaborări și nu este doar un târg de carte, ci o platformă modernă de dialog deschis».

Programul de manifestări, organizate la standul României, a cuprins lansări și prezentări de carte, dezbateri și discuții cu numeroșii vizitatori. Evenimentul Relații culturale eleno-române la nivel academic. Ecouri ale Logosului elen, care a avut în centru publicațiile Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a prezentat rezultatele proiectelor de cercetare științifică cu privire la cele două spații culturale, derulate de-a lungul timpului la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Fie pe teme ale istoriei zbuciumate ale României păstrate în arhivele grecești, fie pe subiecte de arhivistică referitoare la urmele lăsate de negustorii greci în istoria Țărilor Române, fie pe subiecte culturale elene, cercetările științifice au căpătat deja o tradiție și au consolidat relația între echipele românești și elene, iar colaborările în timp și relațiile academice formate au adus o contribuție importantă la cunoașterea și integrarea celor două spații culturale europene și balcanice.

Proiectele aduse în fața publicului grec și diasporei românești prezente au fost: editarea documentelor privitoare la istoria mănăstirilor de la muntele Athos (până în prezent au fost studiate arhivele de la mănăstirile Dohiar, Zograf, Simonopetra, Xiropotam, Xenofon, proiecte coordonate de prof. univ. dr Petronel Zahariuc și cercet. șt. Florin Marinescu), editarea și traducerea arhivelor Companiei Negustorilor Greci 1453-1895) și a arhivelor lor comerciale (proiect coordonat împreună cu Arhivele Naţionale, Serviciul Arhive Naţionale Istorice Centrale), precum și inițierea unor volume colective româno-elene pe teme culturale și sociale contemporane (serie editată împreună cu Uniunea Elenă din România și Comunitatea Elenă din Iași).

Evenimentul a fost moderat de Angela Bratsou, traducător literar și reprezentant în Grecia al Uniunii Elene din România, și Dana Lungu, director interimar al Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Angela Bratsou ne-a declarat următoarele: «Felicit Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași pentru participarea la Târgul de carte de la Salonic. Da, cartea academică este așteptată la astfel de evenimente și are un public al său. S-a văzut și la discuția animată, pigmentată de mărturisiri emoționante din jurul volumelor publicate la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Cercetători, studenți, intelectuali, foști doctoranzi în România sau oameni pur și simplu pasionați de istoria relațiilor româno-elene au însuflețit evenimentul de la standul profesionist organizat și gestionat de Ministerul Culturii din România. Cred că implicarea internațională și la nivel cultural, nu doar academic, a Universității „Alexandru Ioan Cuza” este o veste bună pentru toată lumea».