Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

EVENIMENT EDITORIAL: Lansarea volumului Țesând povești. Istorii de viață în camera bună maramureșeană, de Anamaria Iuga, miercuri, 2 iulie, la Centrul Internațional de Artă Contemporană din Iași

24.06.2025

Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vă invită miercuri, 2 iulie 2025, ora 17.00 la lansarea volumului Țesând povești. Istorii de viață în camera bună maramureșeană, de Anamaria Iuga, recent publicat în colecția OBSERVATORUL SOCIAL.

Evenimentul va avea loc la Centrul Internațional de Artă Contemporană – Baia Turcească Iași (str. Arhitect G. M. Cantacuzino, nr. 16), în cadrul expoziției Mâna mea este lingura ta. Te hrănește./ My hand is your spoon. It feeds you., curatoriată de artistul plastic Mircea Cantor și vernisată în cadrul Romanian Creative Week 2025, „cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană”, potrivit organizatorilor.

Invitați pentru a prezenta cartea, alături de autoare, sunt artistul plastic Mircea Cantor (laureat, în anul 2011, al Premiului Marcel Duchamp) și conf. univ. dr. Mircea Păduraru, de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, specialist în etnologie.

Moderatoarea evenimentului va fi Dana Lungu, șef al Serviciului Editorial și de Marketing la Editura UAIC.

Lansată de curând și la București, la Salonul Internațional de Carte BOOKFEST 2025, și prefațată de cercetătoarea Ioana Popescu, cartea este rezultatul unei cercetări etnologice privind spațiul festiv țărănesc („camera bună”, „casa de parade” etc.), cea mai frumoasă încăpere din întreaga gospodărie, bogat decorată cu țesături. Aici este expusă zestrea femeilor, astfel că aceste încăperi sunt emblematice pentru întreaga familie. Dar mai mult decât atât, în jurul obiectelor adăpostite aici se spun povești de viață, căci ele vorbesc despre creatoarele lor și evocă amintiri dragi: sunt „obiecte biografice” (v. V. Morin 1969; J. Hoskins 1998; A.Iuga 2015).
Volumul de față se concentrează pe prezentarea acestor povești pe care le expun țesăturile, oferind citate substanțiale din interviurile pe care le-am făcut în timpul cercetării cu femeile din patru comunități din Maramureș (Botiza, Dragomirești, Ieud și Săliștea de Sus), fiind bogat ilustrată cu fotografii inedite. Totodată, pentru că în ultimii ani spațiul festiv este denumit de către localnici cu sintagma „camera îmbrăcată țărănește”, înregistrându-se o schimbare de paradigmă ce pune accent pe atașamentul față de tradițiile locale, analizez încăperea și din perspectiva procesului contemporan de patrimonializare.

Anamaria Iuga (n. 1977) este cercetător, șef al secției „Studii etnologice” în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român. A finalizat în 2009 doctoratul cu o teză în domeniul filologiei, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, sub îndrumarea prof. univ. dr. Ion Șeuleanu, teza fiind publicată în 2011, la Editura Galaxia Gutenberg, cu titlul Valea Izei îmbrăcată țărănește. Camera bună – dinamismul tradiției. Din 2017 a preluat coordonarea publicației MARTOR. Revista de antropologie a Muzeului Țăranului Român; a coordonat, alături de alți colegi, numerele tematice ale revistei în anii 2016, 2022 şi 2024. Temele de cercetare de interes sunt: dinamica obiectelor țărănești, dinamica obiceiurilor contemporane, documentarea cunoștințelor ecologice tradiționale. A publicat articole științifice în țară și în străinătate, în volume colective și în reviste indexate BDI. Indexul Hirsch este 8. Participă la conferințe de specialitate naționale și internaționale. Face parte din echipele care organizează expoziții temporare în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român.