Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

GALA BUN DE TIPAR 2015: Eugenia Dima, premiul pentru îngrijirea editorială a volumului Poemul Erotocrit…, apărut la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

15.05.2015

Eugenia Dima, cercetătoarea care a îngrijit editorial Poemul Erotocrit al lui Vincenzo Cornaro în cultura română. Versiunea lui Alecu Văcărescu, a fost desemnată, joi, 14 mai 2015, câștigătoare la categoria Cel mai bun redactor/ îngrijitor de ediție a premiilor Gala Bun de Tipar 2015 – Premiile Industriei de Carte din România.
Pentru al doilea an consecutiv, Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi se numără printre laureaţii Galei Bun de Tipar 2015, organizată de Headsome Communication şi Asociaţia Editorilor din România (AER).
După ce la ediţia de anul trecut, Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a obţinut nu mai puţin de trei premii în această compeţiţie dedicată profesioniştilor în domeniu – premiul special al juriului „pentru excelenţa programului său editorial orientat spre multidisciplinaritate, reprezentativitate, calitate intelectuală şi valoare ştiinţifică”, premiul pentru cea mai bună carte de non-ficţiune a anului, pentru De gustibus. Breviar de gastrosofie, de Mădălina Diaconu, şi premiul pentru cea mai bună carte a anului (carte de ştiinţă/ de specialitate), pentru Atlasul electoral al României: 1990-2009, de Corneliu Iaţu (coord.) -, în selecţia finală a Galei din acest an, aflată la a IV-a ediţie, juriul a reţinut două dintre titlurile propuse de editură la categoria Cel mai bun redactor/ îngrijitor de ediţie: Poemul Erotocrit al lui Vincenzo Cornaro în cultura română. Versiunea lui Alecu Văcărescu, ediţie îngrijită de Eugenia Dima, şi Publicistică – volumul III (1910-1916), de C. Stere, cu text ales şi stabilit, note, comentarii şi indice de nume de Victor Durnea.
Fie și numai selecția celor două volume apărute la Editura Universității din Iași reprezintă o performanță în sine, în condițiile în care la ediția din acest an a Galei s-a înregistrat un record de participare, peste 750 de proiecte fiind înscrise în competiție, cea mai mare crestere a numărului de aplicații înregistrându-se tocmai la categoria Cel mai bun redactor/îngrijitor de ediție, unde numărul proiectelor înscrise a fost triplu față de cel al aplicațiilor depuse anul trecut, după cum au precizat organizatorii. Cu atât mai mult, premiul Cel mai bun redactor/îngrijitor de ediție, acordat doamnei Eugenia Dima pentru modul exemplar în care a contribuit la realizarea volumului Poemul Erotocrit al lui Vincenzo Cornaro în cultura română. Versiunea lui Alecu Văcărescu, este o confirmare a excelenței promovate de Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Eugenia Dima, câștigătoarea premiului, are o impresionată carte de vizită: este cercetător științific dr. la Institutul de Filologie ”A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iași, autor (redactor și revizor), în colaborare, la Dicționarul Limbii Române al Academiei (literele E, L, V) și la alte opere lexicografice (DEI), unele pe care le-a și coordonat (DEJ, DEXI); a participat la editarea Bibliei de la 1688 în cadrul proiectului ”Monumenta linguae Dacoromanorum” (”Pars V, Deuteronomium”; ”Pars VI, Iosue, Iudicum, Ruth”; ”Pars XI, Liber Psalmorum”); a editat traducerea lui Nicolae Spătarul (Milescu) din Ioan Cantacuzino, ”Patru apologii pentru religia creștină și Patru orații” sau volumul Xenia Iordachi Hagiu de la Mănăstirea Agapia, ”Prima poetă în istoria literaturii române. Stihuri”; a publicat (în colaborare) o analiză a celor trei versiuni românești din secolul al XVIII-lea după Vita di Pietro de Antonio.
Volumul Poemul Erotocrit al lui Vincenzo Cornaro în cultura română. Versiunea lui Alecu Văcărescu, cel pentru care a fost premiată, conține transcrierea ms. 1319 BAR cu un important studiu filologic, lingvistic, notă asupra ediţiei, note şi comentarii, glosar și este bogat ilustrat cu reproduceri ale miniaturilor din alte manuscrise ale Erotocritului. Poem al cretanului Vincenzo Cornaro, frumoasă poveste despre dragoste, curaj, patriotism, prietenie, cu o profundă rezonanță în lumea greacă, Erotocritul a fost apreciat și cunoscut în cultura europeană; a fost tradus în Țările Române de două ori și s-a răspîndit pe întregul teritoriu românesc în peste douăzeci de copii manuscrise. În special Erotocritul muntenesc, în proză cu versuri, care a fost atribuit lui Alecu Văcărescu, reprezintă în mare măsură o prelucrare, intervenția cărturarului român manifestîndu-se sub aspect textologic, dar și în ceea ce privește tipul de versuri utilizat.
Festivitatea de decernare a premiilor celei de-a IV-a ediții a Galei Bun de Tipar a avut loc în Aula Bibliotecii Naționale a României și a fost prezidată de un juriu din care au făcut parte Mircea Vasilescu (președinte) – eseist, critic, istoric literar, jurnalist, profesor dr. al Facultății de Litere din cadrul Universității din București, redactor-șef al săptămânalului Dilema Veche; Simona Kessler – agent literar, „Simona Kessler Copyright International Agency”; Cosmin Ciotloş – critic literar (România literară), asistent dr. al Facultății de Litere a Universității din București; Luca Niculescu – unul dintre cei mai apreciați jurnaliști români de astăzi, redactor-șef al RFI România; Oana-Valentina Suciu – lector dr. Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București; Victoria Pătrașcu – autoare de cărți pentru copii, foarte activă în promovarea lecturii în rîndul școlarilor, preocupată să susțină ilustrația de carte românească; Carmen Apetrei – lector univ. dr, director Departament Grafică al Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universității Naționale de Artă din București; Cristina Foarfă – editor coordonator Bookaholic, specialistă în comunicare digitală; Tudor Crețu – directorul Bibliotecii Județene Timiș, scriitor și Daniel Voinea – Brand Manager Cărturești.
Edificatoare pentru importanța pe care acest premiu îl are în palmaresul unui redactor/îngrijitor de ediție și al unei edituri este motivația organizatorilor de a institui un astfel de premiu. Așa cum preciza pentru ”Dilema veche” Ioana Grunwald, una dintre organizatoarele Galei Bun de Tipar 2015: ...un redactor sau un îngrijitor de ediţie este un om din culise, care îşi asumă acest lucru, numai că rezultatele muncii sale trebuie aduse la rampă. Juriul analizează cu atenţie volumele depuse la această categorie în funcţie de subiectul şi importanţa pe piaţă a respectivei ediţii, aparatul critic însoţitor: prefaţa/postfaţa, notele de subsol, comentariile etc. În anii ’90 aproape dispăruseră ediţiile critice, în ultima vreme editurile cu adevărat responsabile au demarat minunate proiecte în această zonă.