Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

GALA DE ISTORIE CONTEMPORANĂ: Volumul Alexandrei Toader, Cultul personalităţii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej (1944-1965), nominalizat la categoria Cea mai bună carte de debut

23.09.2016

Premiile vor fi decernate luni, 24 octombrie 2016, ora 19.00, la Teatrul Elisabeta (Bd. Regina Elisabeta, nr. 45)

Apărut în 2015 în colecția Historica, volumul Alexandrei Toader, Cultul personalităţii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej (1944-1965), a fost nominalizat la categoria Cea mai bună carte de debut a Galei de Istorie Contemporană, un proiect al Centrului de Studii în Istorie Contemporană și al Fundației Hanns Seidel România, care presupune premierea celor mai bune lucrări pe teme de istorie contemporană din anul precedent, conform organizatorilor.
Din juriul galei fac parte istoricul Bogdan Murgescu, criticul literar Dan C. Mihăilescu și profesorul Theodor Paleologu.
Cartea nu este remarcată însă pentru prima oară, ea fiind declarată Cartea Săptămânii în revista Timpul în decembrie 2015. Cu această ocazie, în recenzia dedicată cărții, istoricul Andi Mihalache a remarcat că …Alexandra Toader a insistat pe istoria acestui construct – de la biografiile romanțate la scrisorile de mulțumire trimise de oamenii muncii –, investigând angrenajele instituțional și discursiv care s-au schimbat de la un an la altul, în funcție de evoluția luptelor pentru putere din PMR și PCUS. Cultul personalității lui Gheorghe Gheorghiu-Dej (1944-1965) nu este o carte despre propagandă pur și simplu, ci despre felul în care aparatul de profil făcea față actualităților de ultimă oră.
În comunicatul organizatorilor se mai precizează că „Gala de Istorie Contemporană” presupune premierea celor mai bune lucrări pe teme de istorie contemporană din anul precedent. Obiectivul nostru este popularizarea istoriei contemporane și încurajarea autorilor și editurilor care publică sau traduc cărți pe această temă. (…) „Gala de istorie contemporană” își propune să compenseze lipsa încurajărilor și condițiile materiale și logistice insuficiente, prin premierea celor mai bune contribuții din domeniu într-un mediu de gală, dar și să încurajeze editurile care publică volume de istorie.
Cartea nominalizată reprezintă o analiză a evoluţiei şi dezvoltării cultului personalităţii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej pornind de la imaginile şi reprezentările conducătorului comunist român, instrumentele de transmitere a fenomenului, urmărind, totodată, fluctuaţiile cultului personalităţii în funcţie de evenimentele interne şi externe.
Alexandra Toader (n. 1986) este cercetător ştiinţific doctor la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Priorităţile sale de cercetare sunt axate pe istoria comparativă a societăţilor de tip sovietic. Este interesată, în mod special, de tehnicile de construire şi transmitere a miturilor socialiste şi a cultului personalităţii liderilor politici. Membru al board-ului ştiinţific al Psycho-Politics Research Committee al International Political Science Organization (Montreal) și al Societăţii Române de Istorie a Presei. Are la activ participări în numeroase proiecte de cercetare care vizează istoria postbelică a Europei de Est.