GAUDEAMUS 2015: Programul evenimentelor Editurii Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
16.11.2015
În această săptămână, Editura Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi va fi prezentă la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus 2015 (București, Romexpo, pavilionul central, 18-22 noiembrie 2015) cu o bogată ofertă editorială și numeroase noi apariții în cele peste 30 de colecții din portofoliu. Totodată, în cadrul târgului, Editura Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează două evenimente speciale, care vor avea loc joi, 19 noiembrie, și sâmbătă, 21 noiembrie, la standul propriu din cadrul Consorțiului Universitaria din standul 23 (parter) al pavilionului central al Romexpo.
Astfel, joi, 19 noiembrie, de la orele 17.00, vor fi prezentate cele 25 de volume ale Monumenta Linguae Dacoromanorum. Biblia 1688, rodul unuia dintre cele mai importante proiecte editoriale istorico-filologice derulate în România în ultimii 25 de ani, recent finalizat. Despre această excepțională realizare a mediului academic ieșean vor vorbi prof. univ. dr. Zamfira Mihail, cercetător principal onorific la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, prof. univ. dr. Mihai Moraru, de la Facultatea de Litere a Universității București, și dr. Iosif Camară, asist. cercet șt. la Centrul de Studii Biblico-Filologice ”Monumenta Linguae Dacoromanorum” Iași.
Sâmbătă, 21 noiembrie, de la orele 14.30, este programată lansarea a patru dintre cele mai noi volume apărute în colecția Historica: Diplomaţi, societate şi mondenităţi. Sfârşit de „Belle Époque” în lumea românească, volum editat de Claudiu-Lucian Topor, Alexandru Istrate și Daniel Cain, De la gustul pentru trecut la cercetarea istoriei: vestigii, călătorii și colecționari în România celei de-a doua jumătăți a secolului XIX, de Alexandru Istrate, Elitele din principatele române în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Sociabilitate și divertisment, de Dan Dumitru Iacob și Avere, prestigiu și cultură materială în surse patrimoniale. Inventare de averi din secolele XVI-XIX, editat de Dan Dumitru Iacob. Volumele vor fi prezentate de prof. univ. dr. Alin Ciupală, de la Facultatea de Istorie a Universității București, și de Gheorghe Lazăr, cercet. șt. I la Institutul de Istorie ”Nicolae Iorga” București.