ICR PARIS: Volumul In memoriam Octavian Ionescu (1901-1990), în centrul unei dezbateri despre juriștii români
12.06.2015
Recent publicat la Editura Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, volumul In memoriam Octavian Ionescu (1901-1990), editat de Tudorel Toader, Marina Mureşanu Ionescu și Lucian Ionescu, va fi prezentat la Institutul Cultural Român din Paris în cadrul unei mese rotunde cu tema Juriști români formați în Franța între cele două războaie mondiale.
Organizat de Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Institutului Cultural Român, evenimentul va avea loc miercuri, 17 iunie 2015, de la orele 17.00, la ICR Paris. Invitații, prof.univ.dr. Tudorel Toader, decan al Facultății de Drept, judecător la Curtea Constituțională a României, conf.univ.dr. Cristiana Oghină – Pavie, de la Universitatea din Angers, Franța, Facultatea de Istorie, Centre de recherches historiques de l’Ouest, și prof.univ.dr. Marina Mureșanu Ionescu, de la Facultatea de Litere a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, vor avea ca subiecte de dezbatere Diplomația culturală franceză în România (1944 - 1949) în confruntarea dintre Est și Vest și Destinul unei generații. Juriști români formați în universități franceze și regimul comunist din România în perioada sovietizării învățământului universitar. Studiu de caz: juristul și filosoful Octavian Ionescu (1901 -1990).
Volumul In memoriam Octavian Ionescu (1901-1990), publicat în colecția Personalități ale Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, reconstituie profilul emblematic al unui reprezentant de prim plan al științelor juridice românești format în mediul universitar francez, cu o remarcabilă activitate în Consiliul Legislativ al României până la desființarea acestuia în 1948 și care, în ciuda marginalizării la care este supus de autoritățile comuniste după 1950, când este epurat din învățământul universitar, continuă o susținută activitate științifică, publicând numeroase studii în țară și străinătate.
Lucrarea cuprinde teza de doctorat a profesorului Octavian Ionescu, La notion de droit subjectif dans le droit privé, Paris, Sirey 1931, ediţia a II-a revăzută şi adăugită, 1978, numeroase studii publicate în intervalul 1933-1983, insuficient sau total necunoscute în spaţiul românesc, documente din arhiva personală, precum și o substanțială secțiune de analize pe marginea vieții și operei juristului ieșean.