Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

ICR TEL AVIV: Lansarea numărului XII al revistei Studia et Acta Historiae Iudaeorum Romaniae, joi, 7 iulie 2016

27.06.2016

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv vă invită la un eveniment academic de excepție prilejuit de lansarea în Israel a volumului XII/ 2015 al revistei Studia et Acta Historiae Iudaeorum Romaniae (SAHIR). În același timp, se vor aniversa 20 de ani de la prima apariție a revistei.
Evenimentul, în limba română, va avea loc joi, 7 iulie 2016, ora 17.00, la sediul ICR Tel Aviv (B-dul Shaul HaMelech nr.8, etaj 6, Beit Amot Mishpat).
Programul evenimentului moderat de prof. Andrei Strihan include alocuțiunile prof.dr. Silviu Sanie (unul dintre coordonatorii revistei) – Revista SAHIR la 20 de ani de la apariție. Intenții și realizări, a prof.dr. Moshe IdelCultură și Religie în paginile revistei SAHIR și a dr. Lucian Zeev HerșcoviciPrezentarea celui mai recent număr al revistei "Studia et Acta Historiae Iudaeorum Romaniae".
De asemenea va avea loc o sesiune de întrebări și discuții pe marginea problematicii abordate în revistă.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Începând cu numărul XII/ 2015, revista Studia et Acta Historiae Iudaeorum Romaniae este publicată la Editura Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Revista apare din anul 1996, cu o periodicitate anuală, din iniţiativa unui colectiv de cercetători de la Institutul de Istorie "A. D. Xenopol" şi de la Institutul de Arheologie ale Academiei Române, în frunte cu dr. Silviu Sanie și dr. Dumitru Vitcu, care sunt şi coordonatorii publicaţiei. Studia et Acta Historiae Iudaeorum Romaniae s-a bucurat de aprecierea specialiştilor în domeniu, dat fiind faptul că problematica istoriei minorităţilor şi în special cea a evreilor din România suscită în continuare discuţii care nu pot găsi răspunsuri valabile, fără o abordare ştiinţifică, de genul celei pe care a reuşit să o impună publicaţia susţinută de colectivul ieşean.
Trbuie menționat faptul că revista este indexată în prestigioasa bază de date European Reference Index for the Humanities and the Social Sciences (ERIH PLUS), iar din colegiul de redacție fac parte personalități ale lumii academice precum Alexandru Zub, Alexandru-Florin Platon, Andrei Corbea-Hoișie, Carol Iancu, Moshe Idel, Erhard Roy Wiehn, Andrei Marga, Maria Radosav, Felicia Waldman sau Adrian Cioflâncă, din comitetul de redacție făcând parte și universitarii Iulian Moga și Francisca Solomon.
Din sumarul nr. XII: 18th Century Early Hasidism: Between Europe and Asia (Moshe Idel), Copilărie evreiască la 1900: o perspectivă patrimonială asupra memoriilor lui Walter Benjamin (Andi Mihalache), Întâlniri fulgurante: Secvențe memoriale (Alexandru Zub), Catagrafia evreilor din Mihăileni, ținutul Dorohoi, la 1836 (Dumitru Vitcu), Șlomo Leibovici-Laiș, un reprezentant de elită al iudaismului din România și al Israelului (Carol Iancu), Israel Friedman (Israel der Ruzhyner) (Andrei Corbea-Hoișie), Imaginea evreilor reflectată în scrierile călătorilor străini în Țara Românească și Moldova la începutul secolului al XIX-lea (1800-1856) (Ana Brociner), Idișul în viziunea marilor gânditori evrei: Conferința de Lingvistică de la Cernăuți (1908) (Martina Iacomi).