Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

Istoria, între poveste şi adevăr. Dublă lansare la Iaşi, cu Liviu Brătescu şi Adrian Cioroianu

03.02.2014

Editura Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a lansat vineri, 31 ianuarie, la librăria Orest Tafrali din Iaşi volumul I.C. Brătianu şi politica externă a României (1866-1888), de Liviu Brătescu. Cu această ocazie a fost lansat şi volumul Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor), de Adrian Cioroianu, publicat la Curtea Veche Publishing.
Cărţile au fost prezentate de prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, prof.univ.dr. Daniel Barbu, prof.univ.dr. Gheorghe Cliveti, cercet.şt. Liviu Brătescu şi cercet.şt. Andi Mihalache.
Eveniment organizat de Editura Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Curtea Veche Publishing şi Sedcomlibris Iaşi.
Parteneri media: Ziarul de Iaşi, TVR Iaşi, TeleM, Suplimentul de Cultură, Ora de Iaşi.
În cartea sa, I.C. Brătianu şi politica externă a României (1866-1888), Liviu Brătescu îşi propune realizarea unei riguroase analize asupra evoluţiei pe care statul român o înregistrează în planul relaţiilor internaţionale în intervalul de timp precizat, precum şi clarificarea contribuţiei reale a lui I.C. Brătianu la modificarea statutului juridic internaţional al României. Datorită rolului determinant avut de I.C. Brătianu în acţiunile de politică externă ale României în intervalul 1866-1888, autorul a fost interesat să identifice dacă se poate vorbi în cazul său de o viziune asupra evoluţiei României pe scena internaţională încă de la primele sale manifestări ca om politic, sau a existat o anumită maleabilitate în reaşezarea priorităţilor şi tacticilor pe măsură ce se schimba şi raportul de forţe dintre puterile care formau celebrul „concert european”.
Liviu Brătescu este cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” Iaşi, doctor în Istorie al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, cu teza „I.C. Brătianu şi politica externă a României. 1866-1888”. În anul 2011 a fost bursier post-doctoral în cadrul proiectului Ştiinţele socio-umaniste în contextul evoluţiei globalizate – dezvoltarea şi implementarea programului de studii şi cercetare postdoctorală cu tema „Liberali versus conservatori: monumente publice şi memorii concurente în Romania modernă (1866-1914)”.
Volumul Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor de Adrian Cioroianu răspunde catorva dintre cele mai interesante și des aduse în discuție întrebări despre istoria noastră: Cum anume a ajuns Gheorghe Gheorghiu-Dej în fruntea comuniştilor români? Cât de playboy a fost Regele Carol al II-lea? Cum a fost posibil ca o tânără pe nume Cătălina Toderiu să intre în galeria eroilor naţionali sub numele de Ecaterina Teodoroiu? De ce au venit în România preşedinţii Charles de Gaulle sau Richard Nixon? De ce Regina Angliei l-a plimbat în caleaşca regală pe Nicolae Ceauşescu? Sau de ce s-a dus acesta din urmă într-o vizită în Iran, în chiar ultimele sale zile de viaţă? Singura concluzie a acestor pagini este şi cea mai simplă: Istoria este, mai presus de toate, o poveste apropiată de adevăr despre ceea ce a fost altădată.
Adrian Cioroianu este Decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, instituţie în care lucrează de două decenii. A publicat consistent în multe ziare şi reviste din ţară şi adesea poate fi văzut — în calitate de colaborator sau realizator — în programe ale televiziunilor din România. Autor al mai multor volume de istorie, culegeri de eseuri pe teme istorice sau politice, scenarii pentru documentare istorice de televiziune şi, mai recent, al unui roman; în prezent, lucrează la scenariul unui documentar istoric în serial pentru Televiziunea Română.