Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

LANSARE DE CARTE: Cum ajungi om politic?, de Marian Dalban, miercuri, 17 aprilie, la „TAFRALI”

10.04.2024

Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vă invită miercuri, 17 aprilie 2024, de la ora 14.00, la Librăria OREST TAFRALI (UAIC, corp A, parter), unde va avea loc lansarea volumului Cum ajungi om politic? Studiu sociologic privind formarea carierei politice în România, de Marian Dalban, recent apărut în colecția OBSERVATORUL SOCIAL.

Invitați alături de autor pentru a vorbi la acest eveniment sunt prof. univ. dr. Cristina Gavriluță, conf. univ. dr. Romeo Asiminei și prof. univ. dr. Virgil Stoica.

Prefațată de Cristina Gavriluță, lucrarea reprezintă rezultatul unei cercetări doctorale care, valorificând literatura de specialitate, documente oficiale și o cercetare de teren, propune o analiză a evoluţiei clasei politice românești postdecembriste din perspectiva teoriei capitalurilor, aparţinând sociologului francez Pierre Bourdieu. Scopul lucrării a fost, pe de o parte, acela de a identifica pattern-uri de formare a omului politic din România din perspectiva a patru capitaluri: educațional, economic, social, politic, iar, pe de altă parte, de a radiografia resursa umană care evoluează pe scena politică actuală, printr-o analiză longitudinală (anii 2000-2022), în care două situații se manifestă repetitiv, într-o anume circularitate: dobândirea puterii și menținerea acesteia.

«De ce unii reușesc în viața politică, iar alții nu? De ce unii politicieni rămân în memoria noastră, iar alții nu? De ce viața politică autohtonă este populată cu unele personaje care nu au reușit să-și dovedescă abilitățile în alte domenii, în afara politicului? Există mai multe feluri de politicieni? Există un mecanism anume care să te propulseze politic? Iată doar câteva întrebări pe care ni le putem pune și la care autorul, Costel Marian Dalban, reușește să ne răspundă convingător.» (Prof. univ. dr. Cristina Gavriluță)

«În esenţă, întreaga cercetare mi-a arătat că, dincolo de reţete de succes, dincolo de vizibilele sau tenebroasele jocuri politice, dincolo de calculul raţional, ceva ne scap ă întotdeauna. Nu putem spune cu certitudine de ce un personaj politic este adulat sau un altul respins, de ce un profesionist desăvârșit este catastrofal politic, iar un ins mai puţin mobilat intelectual face o carieră de succes. Aceasta este magia jocului politic, care ne provoacă spre a o cerceta și înţelege.» (Marian Dalban)

Marian Dalban (n. 1994, Onești) este asistent universitar asociat la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice. Licențiat în științe politice, și-a susținut doctoratul în sociologie politică în 2022, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A absolvit studiile masterale cu specializările „Politici Publice și Management Instituțional” și „Managementul Proiectelor”. În anul 2022 a finalizat un program de studii postuniversitare în domeniul problemelor de apărare și securitate națională. Este prezent în spațiul civic cu diferite inițiative și proiecte pe segmentul educațional, social și de tineret. Preocupările sale științifice sunt orientate în special spre domeniul științelor social-politice. A participat la diferite activități de cercetare, dar și la conferințe naționale și internaționale cu teme legate de condiția omului în viața politică, mecanismele de implicare și recrutare, evoluția pe scena politică, dar și cu teme transdisciplinare, precum condiția tinerilor în momente de criză socială, evoluția strategiilor de securitate, mitul și viața politică etc.

Partenerii media ai evenimentului sunt Iași Tv Life, Ziarul de Iași și TeleM.