Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

LANSARE DE CARTE: Elita românească și itinerariile modernității. Omagiu Profesorului Mihai Cojocariu, marți, 18 ianuarie 2022, la Iași

13.01.2022

Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vă invită marți, 18 ianuarie 2022, ora 13.00, la Librăria OREST TAFRALI din Iași (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, corp A, parter), la lansarea volumului Elita românească și itinerariile modernității. Omagiu Profesorului Mihai Cojocariu, coordonat de Cristian Ploscaru, recent publicat în colecția Historica.
Evenimentul va putea fi urmărit și pe pagina de Facebook a Editurii UAIC, atât LIVE cât și înregistrat.
Alături de Profesorul Mihai Cojocariu și de coordonatorul volumului, conf. univ. dr. Cristian Ploscaru, invitații care vor vorbi la acest eveniment sunt prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon, coordonatorul colecției Historica, prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti, directorul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei Române, și prof. univ. dr. Constantin Dram, directorul Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Volumul care va fi lansat grupează studii dedicate profesorului Mihai Cojocariu, despre elita românească de-a lungul veacurilor și constituirea statului național român, în acord cu principalele preocupări ale istoricului omagiat. Cartea are trei secțiuni – Istorie și genealogie; Ideea națională și „nașterea” statului modern român; Elită culturală în România modernă –, fiecare dintre acestea având o anumită unitate conceptuală și metodologică. Studiile aduc valoroase contribuții documentare și analitice la cunoașterea elitei românești, în contextul tranziției la modernitate și al constituirii statului național român, dar și în privința importanței rețelelor de familie în legitimarea și funcționarea raporturilor de putere din politica și societatea românească, în ansamblu.

«Profesorul universitar Mihai Cojocariu s-a distins în deceniile din urmă drept o personalitate culturală a Universității noastre, un autor de erudiție, originalitate și caracter, unanim recunoscute în pretențioasa breaslă a istoricilor, dar și cu o prospețime, un farmec al scriiturii inconfundabile, ce i-au adus mulți admiratori în „dulcele târg” al Iașilor. Prezență cu o charismă aparte în amfiteatrele Facultății și în amintirile generațiilor de studenți, când hâtru și plin de vervă, când meditativ și sfătos, a reprezentat un model de activitate la catedră, de distincție, cunoaștere și căldură pentru cei care, ieșiți din anii studenției, și-au căutat un drum și un reper în noua profesie de dascăl.
Domnia Sa a scris cu precădere despre elita și bătălia politică din anii Unirii Principatelor, ajungând să-i cunoască pe oamenii „epocii Unirii” la un nivel de profunzime și de nuanțe greu de atins. În cariera universitară, construită cu răbdare și migală, s-a revendicat mereu, prin formație și orizont cultural, de la
școala ieșeană de istorie modernă, și-a dorit să îi facă cinste, ceea ce cu prisosință a izbutit, a devenit un reper al acesteia, alături de celelalte – Dimitrie Berlescu, Vasile Cristian, Gheorghe Platon, Leonid Boicu, Vasile Russu. Un sentimental fermecat de Moldova, de spiritul ei cumpătat și ironic cu adulatorii noilor ideologii, istoricul ieșean s-a aplecat cu precădere asupra rolului – cultural și politic – pe care l-au avut moldovenii în nașterea moldo-valahismului, apoi a daco-românismului, prin Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri, Costache Negri, Mihail Kogălniceanu și mulți alții, ridicând temelia pe care s-a așezat temeinic edificiul Unirii. Cariera Domniei Sale demonstrează cu prisosință că altruismul, modestia și discreția fac casă bună cu erudiția cea mai aleasă, măiestria didactică și opera istorică solidă, perenă, originală.» (conf. univ. dr. Cristian Ploscaru)

NOTĂ: Prezența publicului la acest eveniment în librăria Orest Tafrali este supusă reglementărilor legale actuale referitoare la pandemia COVID-19, astfel încât accesul se face pe baza certificatului verde sau pe baza unei rezultatului negativ al unei testări PCR sau antigen efectuate cu cel mult 48 de ore înaintea începerii evenimentului.