Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

LANSARE DE CARTE: Ethos, Pathos și Logos, de Tudorel-Constantin Rusu, miercuri, 27 noiembrie, la „TAFRALI”

18.11.2024

Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vă invită miercuri, 27 noiembrie 2024, ora 18.00, la Librăria OREST TAFRALI (UAIC, corp A, parter), unde va avea loc lansarea volumului Ethos, Pathos și Logos. Resurse ale oratoriei clasice în discursul pastoral, de Tudorel-Constantin Rusu, recent publicat în colecția CICERO.

Invitați alături de autor pentru a vorbi la acest eveniment sunt prof. univ. dr. Constantin Sălăvăstru, coordonator al colecției CICERO, PS Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și conf. univ. dr. Ioan Milică, director al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași.

Cartea are ca subiect raportarea la „discursul pastoral” – discursul instituţional creștin-ortodox, cel folosit în cult ca act liturgic și catalogat de specialiști ca fiind normat și normativ – din perspectiva celor trei probe sau mijloace ale persuasiunii identificate și validate de oratoria clasică greco-romană: ethos (caracterul, autoritatea vorbitorului) – pathos (dispoziţia în care este pus auditoriul, apelul la pasiuni) – logos (discursul care demonstrează sau pare să demonstreze).

«Lucrarea se remarcă printr-o excepțională maturitate a ideilor, a mânuirii conceptelor și a stăpânirii unui stil intelectual nuanțat și convingător. Tudorel-Constantin Rusu își afirmă o viziune proprie asupra necesității de recuperare și de conștientizare a tradiției retorice în predica ortodoxă actuală și o argumentează temeinic, dovedind cunoștinte filologice și filosofice solide.» (Rodica Zafiu)

«Nădăjduiesc din toată inima ca această lucrare să deschidă și mai mult înțelegerea modului în care paideia clasică poate redefini, mereu și cu substanță, înțelegerea modului în care propovăduirea poate fi recondiționată. În Hristos, în Biserică, în comunitate și cultură. » (Pr. Constantin Necula )

Tudorel-Constantin Rusu (n. 1987), originar din Vicovu de Sus – Suceava, este cadru didactic al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice – Departamentul de Științe ale Comunicării și Relații Publice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Dublu licențiat – în Teologie Ortodoxă și Jurnalism –, cu studii masterale în domeniul Relații Publice și Publicitate, și-a susținut în 2023 teza de doctorat sub coordonarea profesorului Constantin Sălăvăstru. În perioada 2011-2022 a fost reporter și redactor (Ziarul Lumina, portalul doxologia.ro) în cadrul Departamentului Media și Comunicații al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. În perioada 5 februarie 2018 – 31 mai 2018, în timpul studiilor doctorale, a efectuat un stagiu de cercetare la „Università degli Studi di Salerno”, Italia. În 2019 a fost unul dintre câștigătorii concursului internațional OrthPhoto Awards, fotografiile selectate fiind expuse în cadrul galei de premiere din Bialystok – Polonia. Membru în comitetele de organizare a unor manifestări academice naționale și internaționale. Domeniile de interes predilecte, în arealul cărora a activat profesional și a elaborat de-a lungul timpului mai multe articole științifice, cu participări la conferințe naționale și internaționale, sunt mass-media, media digitală, fotojurnalismul, retorică și teoria discursivității.