Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

LANSARE DE CARTE: Evreii din Hârlău și împrejurimi. Istorie și memorie, miercuri, 30 iunie, la Iași

25.06.2021

Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi vă invită miercuri, 30 iunie 2021, de la ora 12.45, la lansarea volumului Evreii din Hârlău și împrejurimi. Istorie și memorie, coordonat de Carol Iancu.
Evenimentul va avea loc la Centrul de Istorie a Evreilor și Ebraistică „Dr. Alexandru Șafran” (UAIC, Corp I, Bd Carol I, nr. 19), în cadrul Colocviului Internațional 80 de ani de la pogromul de la Iași (28-30 iunie 1941) și Holocaustul (Șoahul) în România (Iași, 30 iunie – 1 iulie 2021).
Evenimentul va putea fi urmărit și live pe platforma ZOOM.
Invitați: prof. dr. Constantin Dram, Directorul Editurii UAIC, dr. Aurel Vainer, Președinte de Onoare al Federației Comunităților Evreiești din România (F.C.E.R.), dr. Nathan Cohen, Vicepreședinte al Asociatiei Originarilor din România în Israel (H.O.R.), prof. dr. Alexandru-Florin Platon, de la Facultatea de Istorie a UAIC, și prof. dr. Carol Iancu, Profesor emerit la Universitatea „Paul Valéry” din Montpellier și Membru de Onoare al Academiei Române, coordonatorul cărții.
Parteneri în organizarea acestui eveniment sunt Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Editura UAIC, Facultatea de Istorie, Centrul de Istorie a Evreilor și Ebraistică „Dr. Alexandru Șafran” –, Universitatea „Paul Valéry” din Montpellier – Centrul de Cercetări Interdisciplinare în Științe Umane și Sociale (CRISES) și Federația Comunităților Evreiești din România.
Cartea coordonată de Carol Iancu cuprinde lucrările simpozionului Evreii din Hârlău și împrejurimi. Istorie și memorie, care a avut loc pe 13 iunie 2019, cu ocazia reinaugurării Sinagogii Mari din Hârlău.
Care sunt mutațiile socio-economice, religioase, culturale și politice care au afectat comunitatea evreiască din Hârlău, dar și cele din Târgu Frumos, Podu Iloaiei și din apropiata Bucovină, care sunt raporturile dintre „micro-istorie” și „macro-istorie” privind studiul micilor comunități evreiești din nordul Moldovei și cel al iudaismului român în general sunt întrebările sau direcțiile la care profesorul Carol Iancu și colegii săi, de la centre de cercetare și documentare, și de la arhive, din Ierusalim, Iași, București, de la Liceul Teoretic „Ion Neculce” din Târgu Frumos și de la universitățile din Iași, București și Cluj, propun noi abordări și interpretări. O istorie mult timp neglijată, care evocă contribuția evreilor la dezvoltarea și modernizarea spațiului geografic românesc în care au viețuit timp de secole. O înrădăcinare atestată de cimitire și sinagogi, care trebuie salvate, un prețios patrimoniu care aparține evreilor din România și țării în care aceștia s-au născut, au trăit și trăiesc.
Carol Iancu (n. 1946, Hârlău) este membru de onoare din străinătate al Academiei Române (2016), profesor emerit de istorie contemporană la Universitatea Paul Valéry din Montpellier şi directorul Școlii de Înalte Studii ale Iudaismului din Franța. Autor al unei vaste opere științifice consacrate istoriei evreilor și relațiilor internaționale, pentru care a primit numeroase premii. Doctor honoris causa al Universităţilor din Cluj (Universitatea Babeş-Bolyai, 2005), Iași (Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, 2010), Oradea (2011) și Constanța (Universitatea Ovidius, 2013), este membru al Academiei din Nîmes (2011) și membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei Române (2014). Cetățean de onoare al orașului natal Hârlău (1996), a fost distins cu titlul Officier de l’Ordre des Palmes Académiques al Republicii Franceze (2012). Cartea sa, Evreii din Hârlău. Istoria unei comunități, a fost recompensată cu Premiul „A.D. Xenopol” al Academiei Române (2015) și a beneficiat, în anul 2018, de o a doua ediție, revizuită și adăugită. Coordonator, împreună cu Alexandru-Florin Platon, al colecției Historica Dagesh la Editura UAIC.
Alte cărți publicate la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași: Alexandre Safran et les Juifs de Roumanie durant l’instauration du communisme. Documents inédits des archives diplomatiques américaines et britanniques (1944-1948), 2016, Pogromul de la Iași și Holocaustul în România/ Le Pogrom de Iași et la Shoah en Roumanie, 2015 și Profesori şi studenţi evrei, ultimele două în calitate de coordonator, împreună cu Alexandru-Florin Platon; de asemenea, în 2017, a editat volumele L’Affaire Dreyfus et ses conséquences și Les relations Israel – Diaspora à travers l’histoire (cel din urmă, împreună cu Michaël Iancu).
Cărți recent traduse în limba română: Miturile fondatoare ale antisemitismului. Din Antichitate până în zilele noastre, ediția a II-a, revizuită, actualizată, completată cu noi texte și cu o postfață, prefațată de Andrei Marga, 2018; Relațiile Israel-Diaspora de-a lungul istoriei, în calitate de coordonator, împreună cu Michaël Iancu, 2019; Evreii din sudul Franței. O istorie milenară, semnată în calitate de coautor, împreună cu cu Danièle Iancu (în curs de apariție).