Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

LANSARE DE CARTE: „Exodul balcanic”, de Livia Iacob, vineri, 25 noiembrie, la „TAFRALI”

18.11.2022

Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vă invită vineri, 25 noiembrie 2022, de la ora 14.00, la Librăria OREST TAFRALI (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, corp A), unde va avea loc lansarea volumului Exodul balcanic. Studii de literatură comparată și imagologie culturală, de Livia Iacob, recent apărut în colecția COMPLUS a Editurii UAIC.
Invitați: lect. univ dr. Loredana Cuzmici, prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, lect. univ. dr. Livia Iacob și prof. univ. dr. Constantin Dram, directorul Editurii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

«Prezenţa unui tipar balcanic în romanele unor autori de secol XX precum grecul Nikos Kazantzakis (Viaţa şi peripeţiile lui Alexis Zorbas), sârbul Danilo Kiš (Clepsidra, Criptă pentru Boris Davidovici) şi albanezul Ismaïl Kadare (Generalul armatei moarte, Slujbaşul de la Palatul Viselor) este indisolubil legată de moştenirea istorică de la care toţi aceşti romancieri se revendică: sunt cu toţii obsedaţi, în mod creator, de problema balcanică, de problema privitoare la configuraţia hărţii europene a obsedantului Imperiu, care s-a pus încă din perioada medievală la intersecţia ţelurilor expansioniste ruseşti, austriece şi turce, puteri discreţionare care au încălcat nevoia de independenţă a unor popoare mici, creştine, aflate sub dominaţia ortodoxismului, dar încăpăţânându-se să-şi păstreze identitatea culturală şi religioasă.»
Livia Iacob, în Mărci identitare în romanul sud-est european de secol XX. O introducere în balcanismul literar, primul capitol din volumul care va fi lansat.

Livia Iacob (n. 1977, Piatra-Neamț) este lector universitar doctor la Catedra de Literatură Comparată a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, autoare a numeroase studii în domeniu cu impact academic recunoscut, traducător, redactor de carte şi realizator de emisiuni culturale la televiziune. A desfăşurat o bogată activitate de cercetare, concretizată prin publicarea a numeroase studii conţinând analize de critică şi istorie literară, poetica romanului, hermeneutică biblică şi teoria literaturii (autor unic şi în colaborare), dintre care amintim volumele Romancieri interbelici, Parodia literară. Șapte rescrieri romanești, Omul biblic, Fernando Pessoa. Alteritate și abis. Este autoarea a cinci volume de poeme, cel mai recent dintre acestea fiind Așezarea lăuntrică. Prezentă cu rubrică în „Convorbiri literare” şi articole în numeroase reviste de specialitate şi de cultură din ţară.