Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

LANSARE DE CARTE: Istoria românilor din Dacia Traiană. Epoca fanarioților, luni, 12 septembrie, la Arad

09.09.2022

Luni, 12 septembrie 2022, începând cu orele 16:00, în Grădina de Lectură a Bibliotecii Judeţene „Alexandru D. Xenopol” din Arad, va avea loc lansarea volumului Istoria românilor din Dacia Traiană. Epoca fanarioților, de A.D. Xenopol, apărut în colecția HISTORICA la Editura UAIC.
Volumul lansat este cel de-al cincilea din seria concepută de A. D. Xenopol, Istoria românilor din Dacia Traiană. Realizată pe baza manuscrisului de la Arad (ultimă variantă a textului Istoriei…, cu multiple adnotări realizate de A. D. Xenopol în ultima parte a vieții), prezenta ediție a fost îngrijită de istoricii Ștefan Lemny și Alexandru Istrate, conținând note și comentarii realizate de Ștefan Lemny cu colaborarea lui Ovidiu Olar și Alexandru Istrate și o postfață de Ștefan Lemny.
Ediţia a IV-a din Istoria românilor din Dacia Traiană a fost iniţiată în anii `80 ai secolului trecut de academicianul Alexandru Zub.
Lansarea are loc cu ocazia conferinţei cu titlul Xenopol. Manuscrisul de la Arad, un eveniment de o importanţă deosebită pentru iubitorii cărţii, dedicat sărbătoririi patronului spiritual al Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” din Arad, organizatoarea acestui eveniment.
Volumul lansat la Arad cu acest prilej, va fi prezentat publicului bibliofil de cei doi editori, dr. Ștefan Lemny (Biblioteca Naţională a Franţei) și cercet. dr. Alexandru Istrate (Academia Română, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iași). Evenimentul, moderat de dr. Doru Sinaci şi dr. Sorin Bulboacă, va include și un intermezzo muzical oferit publicului arădean, de Noemi Gabriela Szentesi (Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad).
«Acum 110 ani, ajungea la Arad, respectându-se dorința testamentară a universitarului ieșean de a dărui orașului din vestul patriei proaspăt întregită, donația de carte ce cuprindea și „fructul cel mai de seamă al creației sale istoriografice”: Istoria românilor din Dacia Traiană, cu observațiile sale manuscrise – corectări, nuanțări, completări intercalate în textul inițial, devenind ceea ce putem numi în mod convențional „manuscrisul de la Arad”.
Personalitate proeminentă a istoriografiei și culturii române, Alexandru D. Xenopol a lăsat moștenire posterității una dintre sintezele remarcabile ale istoriografiei naționale. Lucrare fundamentală a culturii şi civilizaţiei româneşti,
Istoria românilor din Dacia Traiană. Epoca fanarioților, al V-lea volum semnat de A. D. Xenopol din seria „Istoria românilor din Dacia Traiană”, reprezintă ediţia tipărită a manuscrisului păstrat în colecţiile Bibliotecii arădene, în urma donaţiei efectuate de Riria Xenopol, soţia autorului», se mai arată în comunicatul organizatorilor.