LANSARE DE CARTE: Monografia orașului Târgu Frumos, vineri, 5 octombrie, în cadrul festivității dedicate aniversării a 570 de ani de atestare documentară a localității
03.10.2018
Vineri, 5 octombrie 2018, ora 12.45, în sala de evenimente Glaris Events din Târgu Frumos (Șoseaua Brăiești, nr. 2), va avea loc lansarea volumului Monografia orașului Târgu Frumos, un demers multilateral, de identificare, precizare și etalare a locului și rolului istoric al localității în cadrul istoriei naționale.
La acest eveniment vor lua cuvântul atât autorii volumului, Dumitru Boghian, Sergiu-Constantin Enea, Marius Chelcu și Ionuț Minea , cât și colaboratorii care au făcut posibilă apariția acestei monografii, Ion Alexa-Angheluș, Dan Fripis și Manuel Stănescu .
Evenimentul este înscris în festivitatea organizată de Primăria Orașului Târgu Frumos cu ocazia aniversării a 570 de ani de la atestarea documentară a localității (5 octombrie 1448) și a jumătate de veac de la reatestarea sa ca localitate urbană (1968).
Cu un cuvânt-înainte semnat de acad. Victor Spinei, Monografia orașului Târgu Frumos se constituie într-o lucrare științifică, integrând geografia micro-regiunii și istoria acesteia din preistorie și până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial (1945).
Proiectul acestei întreprinderi ştiinţifice, iniţiat de Asociaţia Societas Pro Patrimonium din Târgu Frumos, s-a derulat pe parcursul mai multor ani de investigaţii asidue, desfăşurate atât în teren, în cadrul campaniilor de cercetări arheologice efectuate în cadrul micro-arealului de studiu, cât şi prin studierea materialelor aflate în diferite colecţii muzeale, a celor aflate în colecţia Muzeului şcolar Mihai Constantin din cadrul Liceului Teoretic Ion Neculce din Târgu Frumos, în fondurile arhivistice şi biblioteci, inclusiv digitale, prin parcurgerea a mii de metri liniari de documente inedite, lucrări ştiinţifice, ziare de epocă, precum şi printr-o corespondenţă ştiinţifică cu diferite personalităţi, perioadă în care s-a acumulat, fără nici o pretenţie de integralitate, o importantă bază documentară care a fost valorificată sintetic în lucrarea de faţă.