Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

LANSARE DE CARTE ȘI VERNISAJ: „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”, la Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

26.06.2018

Luni, 25 iunie, de la ora 12.30, la Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a avut loc vernisajul expoziției „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România” și lansarea albumului cu același nume, recent apărut la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, lucrare coordonată de istoricii Cătălin Botoșineanu, Ionuț Nistor, Ion Varta, Adrian-Bogdan Ceobanu și Adrian Vițalaru.
Cu această ocazie au rostit alocuțiuni invitații speciali dr. Florin Cîntic, dr. Ion Varta, dr. Ion Agrigoroaiei și dr. Gheorghe Cliveti.
Proiectul a fost finanțat de Consiliul Județean Iași în cadrul Programului Centenar și a fost organizat de Asociaţia Arhiviştilor şi Prietenilor Arhivelor „Gh. Asachi” din Iaşi, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Arhivele Naţionale ale României ‒ Serviciul Judeţean Iaşi şi Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova. Coordonatorii proiectului, ca și ai albumului omonim, sunt dr. Ion Varta, dr. Cătălin Botoșineanu, dr. Adrian Vițalaru, dr. Bogdan-Adrian Ceobanu, dr. Ionuț Nistor.
Albumul 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România își propune să reconstituie, în imagini, fragmente de text și scurte analize istorice, contextul internațional și intern al producerii Unirii Basarabiei cu România. Anul Centenar este momentul potrivit pentru a repune în lumină personalitățile Unirii și momentele cele mai importante care au premers și însoțit procesul din 1918. Este, în același timp, ocazia de a pune în circulație o serie de fotografii mai puțin cunoscute, aflate în Arhivele Naționale ale României și ale Republicii Moldova.
Capitolele ilustrate în album sunt: Mișcarea națională din Basarabia la începutul secolului XX; Situația politico-militară din România în toamna-iarna lui 1916-1917; Rusia în vâltoarea revoluțiilor; Contextul intern din Basarabia în 1917. Congresele ostașilor și învățătorilor, formarea și activitatea Partidul Moldovenesc; De la constituirea Sfatului Țării la Unirea Basarabiei cu România; România la începutul anului 1918. De la ruperea relațiilor diplomatice ruso-române la perspectiva ieșirii din război; Unirea Basarabiei cu România; Recunoașterea internațională a Unirii; Integrarea Basarabiei în cadrul statului român.