Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

Lansarea noului număr al revistei Historia Universitatis Iassiensis, marți, 5 iunie, la Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

29.05.2018

Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vă invită marți, 5 iunie 2018, de la ora 17.00, la Muzeul Universității (str. Titu Maiorescu, nr. 12) la lansarea numărului VIII/2017 al revistei Historia Universitatis Iassiensis, consacrat lui Constantin Stere și la dezbaterea Identități fracturate. Destine basarabene în politica și cultura românească.
La evenimentul moderat de Flavius Solomon vor participa Andrei Cușco, Ovidiu Buruiană, Igor Cașu și Dumitru Crudu.
Manifestarea culturală organizată de Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Societatea de Studii Istorice din România și Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” este dedicată contextului dezbaterilor privind Unirea Basarabiei cu România, rolului pe care l-au avut, în perioada 1914-1918, lideri importanți ai spațiului dintre Prut și Nistru și, mai ales, receptării lor antume și postume.
Editat sub egida Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, noul număr al revistei Historia Universitatis Iassiensis este dedicat lui Constantin Stere, rector al Universității din Iași și om politic cu o prodigioasă activitate. Tomul cuprinde studii despre activitatea lui Stere și, în premieră în spațiul istoriografic românesc, o bibliografie cuprinzând scrierile consacrate lui, publicate în lucrările și periodicele apărute în intervalul 1897-1937 și o selecție de 37 de texte de epocă, ce îi evaluează viața, activitatea și opera literară.
Din cuprinsul acestui număr enumerăm articolele semnate de Flavius Solomon, Constantin Stere, ziarul Lumina și opțiunile României (1917-1918), Victor Durnea, Publicistica lui Constantin Stere din prima perioadă a ziarului Lumina: teme, motive, idei directoare, Andrei Cușco, De părți opuse ale baricadei: Constantin Stere, Nicolae Iorga și Marele Război, Cătălin Botoșineanu, Trădători vs. patrioți la finalul Marelui Război. Excluderea lui Constantin Stere de la Universitatea din Iași sau Florea Ioncioaia, Nil nisi bonum: moartea lui Constantin Stere și publicistica necrologică în presa anilor treizeci, precum și consistentul capitol intitulat Restitutio, un grupaj de 37 de texte aparținând lui Constantin Stere, scrieri semnificative pentru conturarea în tușe fine a universitarului, omului politic și scriitorului cu origini basarabene. Selecția textelor a fost făcută de o echipă de istorici de la Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași alcătuită din Vasilica Mîrza, Petronela Gabriela Moisii, Petronela Raluca Podovei și Ionuț Nistor.
Trebuie amintit că la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au apărut, în perioada 2011-2014, trei volume de Publicistică, cu text ales şi stabilit, note, comentarii și indice de nume de Victor Durnea (Premiul Titu Maiorescu al Academiei Române, 2012).