Lansarea volumului România - de la Tripla Alianță la Antanta (1914-1919), de Jean-Noël Grandhomme, vineri, 10 august 2018, la Deva
31.07.2018
Vineri, 10 august 2018, începând cu ora 10.00, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva va fi la lansat volumul România - de la Tripla Alianță la Antanta (1914-1919), de Jean-Noël Grandhomme, apărut la începutul acestui an în colecția Historica.
Cu această ocazie, volumul istoricului francez Jean-Noël Grandhomme va fi prezentat de prof.univ.dr. Mihaela Grancea.
Evenimentul va avea loc în cadrul Conferinței Internaționale pentru Dialog Intercultural „Diva Deva”, organizată de Primăria Municipiului Deva, în parteneriat cu Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Asociația pentru Promovarea Istoriei României (A.P.I.R.) Deva. Manifestarea, ajunsă la cea de-a XII-a ediție, se desfășoară în perioada 10-12 august 2018 și este înscrisă între acțiunile consacrate Centenarului Marii Uniri. La această manifestare vor lua parte peste 30 de cercetători și profesori din România, Franța și Italia.
În lucrarea România - de la Tripla Alianță la Antanta (1914-1919), de Jean-Noël Grandhomme, traducere din limba franceză de Ionela-Felicia Moscovici, Georgiana Medrea Estienne și Valentin Trifescu, autorul analizează, cu multă luciditate şi spirit critic, istoria României din timpul Primului Război Mondial. Au fost reliefate: situaţia politică şi militară de la începutul conflictului armat, relaţiile cu celelalte ţări europene, campania din 1916, redresarea ţării, relaţiile de forţe cu Puterile Centrale şi naşterea României Mari.
Jean-Noël Grandhomme (n. 1967, Strasbourg, Franța) este doctor în istorie al Universității Paris IV-Sorbona, profesor universitar de istorie contemporană la Université de Lorraine din Nancy, membru în prestigioase consilii științifice cum sunt Memorial de Verdun sau Memorial de l’Alsace-Moselle. Cărți publicate: Le Général Berthelot et l’action de la France en Roumanie et en Russie méridionale (1916-1918), 1999, pentru care a primit Premiul pentru Istorie Militară din partea Ministerului francez al Apărării și Premiul „Nicolae Iorga” din partea Academiei Române, Grande Guerre et l´effondrement de l´armée russe, 2000, Français et Roumains dans la Grande Guerre, 2008.