LIBREX: Lansarea volumului omagial dedicat Profesorului Laurențiu Șoitu, miercuri, 7 mai, la Iași
25.04.2025
Miercuri, 7 mai 2025, de la ora 19.00, în cadrul Târgului de Carte LIBREX de la Iași, va fi lansată cartea Unitatea și continuitatea educației, volum omagial dedicat Profesorului Laurențiu Șoitu la împlinirea a 80 de ani.
Lucrarea este coordonată de Merima Carmen Petrovici, Liliana Romaniuc și Mara-Sînziana Pascu, și publicată recent la Editura UAIC în colecția IN HONOREM.
Lansarea va avea loc în spațiul de evenimente AGORA EX LIBRIS din cadrul târgului de carte, care se desfășoară în perioada 7-11 mai 2025 la Palas Mall, Atrium, nivel 0.00.
Cu această ocazie sunt invitați pentru a lua cuvântul prof. univ. dr. Daniel Condurache, membru corespondent al Academiei Române și Dana Lungu, director interimar al Editurii UAIC, alături de profesorul Laurențiu Șoitu și de coordonatoarele volumului, Merima Carmen Petrovici, Liliana Romaniuc și Mara-Sînziana Pascu.
Prilejuită de aniversarea a 80 de ani ai profesorului universitar emerit dr. Laurențiu Șoitu – Doctor Honoris Causa al mai multor universități, cunoscut pentru contribuțiile sale în domeniul pedagogiei și pentru proiectele de cercetare naționale și internaționale adresate tuturor nivelurilor școlii –, lucrarea este contribuția a peste patruzeci de autori, membri ai Academiei Române, universitari din toate centrele universitare ale țării, din Republica Moldova, Germania, Norvegia, Japonia, SUA, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe și Romano-Catolice și ai altor culte.
Tema unității și continuității educației constituie un prilej de analiză a sensurilor majore ale școlii și de ilustrare a acestora prin acțiuni și demersuri ideatice comune și permanente. Lucrarea ilustrează importanța programelor comune, de intervenție și cercetare, naționale, europene și internaționale – prin mărturii ale unor personalități participante la ele –, aduce în atenție lucrări și experiențe ale unor autori consacrați și oferă, prin mai multe interviuri, o succintă radiografie a celor aproape șase decenii de activitate a profesorului omagiat.
Articolele din cuprinsul cărții sunt centrate pe nevoia unui răspuns unitar dat identității, unității și continuității școlii – indiferent de etapele parcurse în evoluția social-politică ori tehnologică. Caută și oferă răspunsuri favorabile scopului asumat prin analize ale influențelor generate asupra școlii de etapele postmodernismului, postadevărului, relativismului generalizat, virtualului menit să augmenteze ori să substituie realitatea. Diversitatea unghiurilor de abordare – istorică, psihopedagogică, sociologică, antropologică, teologică – este încununată de complementaritatea lor și de preocuparea pentru a identifica esența, unitatea, continuitatea devenirii persoanei în calitate de coautor responsabil la desăvârșirea sa și a lumii.
«Am sesizat încă de când l-am cunoscut pe profesorul, creștinul, omul Laurențiu Șoitu o preocupare deosebită pentru actul educării, al edificării. În toate și din toate, domnia sa evidențiază cele ce zidesc și întăresc, mai ales în aceste vremuri în care se promovează ideologii anticreștine și chiar dezumanizante.
Trei direcții principale ar putea fi evidențiate aici: o pedagogie a iubirii de neam, una a suferinței și, desigur, o pedagogie a credinței. Le vom ilustra pe toate trei prin câteva fragmente relevante publicate cu diferite ocazii.»
† TEOFAN
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei
* * *
«Ce e de admirat? De ce s-ar putea recomanda publicarea acestei cărți?
În primul rând pentru modestia adevăratului profesor, care în volum este ilustrată de toți cei peste patruzeci de autori, gata să ne vorbească despre ei înșiși. În acord cu axiomele Școlii de la Palo Alto, invocată des de profesorul Laurențiu Șoitu, toți știu că „acela care comunică se comunică”! Auzim pe fiecare spunând: mi-aş dori să vă vorbesc despre tot şi toate ce le-am cunoscut împreună cu profesorul omagiat, dar să nu uitaţi să căutaţi şi la alţii, prin alte locuri şi toată viaţa, fiindcă omniscientul şi omnipotentul profesor nu există. Există studentul şi profesorul. Ei împreună vor aduna – unul de la altul şi amândoi de la mulţi alţii de demult ori din vremurile lor, de la cei din şcoala lor şi din altele, din ţara lor şi de dincolo de orice frontiere. Aceasta este lecţia, oferită, fie că ni se vorbeşte despre ce a făcut profesorul, cercetătorul, omul de cultură, fie despre colegul admirat ori invidiat, în lumile prin care a trecut – în perioada anterioară anilor 1990 și după.»
Prof. univ. dr. Daniel Condurache
Membru Corespondent al Academiei Române