LOCURI ALE MEMORIEI: Prezentarea volumelor Trecutul ca text și Timpul, obiectul, povestirea, de Andi Mihalache, pe 5 și 6 mai 2018, la Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”
20.04.2018
Sâmbătă, 5 mai, de la ora 17.45, respectiv duminică, 6 mai 2018, de la ora 12.00, la Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” din Valea Bălcească – Comuna Nicolae Bălcescu, Judeţul Vâlcea, va avea loc prezentarea volumelor Trecutul ca text: idei, tendințe, controverse (colecția Sophia), respectiv Timpul, obiectul, povestirea. Decoruri interioare în literatura autobiografică (colecția Observatorul Social), de Andi Mihalache.
Cărțile vor fi prezentate de c.ș.III dr. Nicolae Mihai, de la Academia Română – Institutul de Cercetări Socio-Umane «C. S. Nicolăescu-Plopşor» din Craiova.
Evenimentul are loc în cadrul atelierului Lanțul generațiilor: „Locuri ale memoriei” și cultură a trecutului, desfășurat pe parcursul a două zile, 5-6 mai 2018, la Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” și aflat sub egida Centenarului Marii Uniri.
Organizatori: Grupul de istorie culturală (GRISCU) afiliat Institutului de Cercetări Socio-Umane «C. S. Nicolăescu-Plopşor» din Craiova și Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”.
Prin lucrările științifice susținute la acest workshop de cercetători din România și Republica Moldova, organizatorii își propun să realizeze un spațiu de reflecție pe marginea unei lecturi a României prin intermediul memoriei. Perspectiva propusă merge de la memoriale clasice (monumente funerare, cimitire, Academie), până la obiecte cu un statut mai special sau spații care le adăpostesc (simboluri heraldice, arhive de istorie orală, muzee), de la cadre naturale (clăile din Șurdești), până la frontierele naționale, de la categorii administrative (județele) sau texte fundamentale precum Codul Civil, până la fenomene culturale (practici comemorative, ritualuri populare).
Andi Mihalache (n. 1972, Botoșani), autorul volumelor lansate, este cercetător în Departamentul de istoria culturii din cadrul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi. De asemenea, este redactor-șef adjunct al Anuarului aceleiași instituții. Domenii de interes: istoria istoriografiei și a culturilor istorice; istoria comunismului; istoria conștiinței patrimoniale; antropologia obiectelor și a imaginii; memoria autobiografică. În 2001, şi-a susţinut teza de doctorat teza Discurs istoric şi ideologie în România „democraţiei-populare”, publicată doi mai târziu, sub titlul Istorie şi practici discursive în România «democraţiei populare», 1948-1965. În 2005, lucrarea este premiată de Academia Română. Valorificând două burse Fritz Thyssen ale Fundaţiei Alexander von Humboldt, a mai publicat alte trei cărţi: Pe urmele lui Marx. Studii despre comunism şi consecinţele sale (2005), Mănuşi albe, mănuşi negre. Cultul eroilor în vremea dinastiei Hohenzollern (2007) și Contribuţii la istoria ideii de patrimoniu. Surse, evoluţii, interpretări (2014). Iar în urma participării la proiectul Remembering Communism: Methodological and Practical Issues of Approaching the Recent Past in Eastern Europe, coordonat de Maria Todorova (Universitatea Illinois at Urbana-Champaign, SUA) și Stefan Tröbst (Universitatea din Leipzig, Germania), publică volumul Timpul, obiectul, povestirea. Decoruri interioare în literatura autobiografică (2017). Din tomurile coordonate amintim cele realizate în colaborare cu Adrian Cioflâncă ( In medias res. Studii de istorie culturală, 2008, și Istoria recentă altfel. Perspective culturale, 2013), cu Alexandru Istrate ( Romantism şi modernitate. Atitudini, reevaluări, polemici, 2009) și cu Silvia Marin-Barutcieff ( De la fictiv la real. Imaginea, imaginarul, imagologia, 2010).