Monumenta Linguae Dacoromanorum. Biblia 1688: Premiul pentru Proiectul Editorial al Anului 2015
13.10.2015
Ediția filologică în 24 de volume a seriei Monumenta Linguae Dacoromanorum. Biblia 1688 a primit Premiul pentru Proiectul Editorial al Anului 2015 la Zilele Recoltei Editoriale, târgul de carte desfășurat la Iași în perioada 8-11 octombrie 2015.
Festivitatea de decernare a distincțiilor a avut loc sâmbătă, 10 octombrie, de la orele 13.00, premiul fiind înmânat de Adi Cristi, directorul Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași.
Zilele Recoltei Editoriale este un eveniment ajuns la cea de-a treia ediție, organizat de Casa de Cultură “Mihai Ursachi” a Municipiului Iași în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, materializat într-un târg de carte desfășurat în Parcul Copou, unde s-a dorit prezentarea celor mai importante edituri din Iași și implicit a celor mai importante apariții editoriele ale anului.
Monumenta Linguae Dacoromanorum. Biblia 1688 reprezintă o ediţie filologică modernă în 24 de volume a primei Biblii în limba română (Biblia de la 1688) şi a primelor traduceri româneşti ale Vechiului Testament (secolul al XVII-lea). Seria a fost iniţiată în anul 1986 și este finalizată în 2015, în cadrul unui proiect ştiinţific realizat în colaborare de Universităţile „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, prin Centrul de Studii Biblico-Filologice „Monumenta linguae Dacoromanorum” din cadrul Departamentului de Cercetare Interdisciplinar – Domeniul Socio-Uman, şi „Albert Ludwig” din Freiburg, Germania. Structura iniţială a seriei a fost păstrată. De asemenea, a fost păstrat principiul transcrierii interpretative a textelor chirilice vechi, adoptat de iniţiatorii proiectului. Seria constituie o ediţie filologică a trei vechi versiuni biblice din secolul al XVII-lea – Biblia de la Bucureşti (1688), Manuscrisul 45 (aşa-numita versiune „Milescu revizuită”) şi Manuscrisul 4389 (aşa-numita versiune „Daniil Panoneanul”).