Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” din Bucov: a fost lansat volumul al doilea de Publicistică (1905-1909), de C. Stere

29.06.2012

Joi, 28 iunie 2012, la Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” din Bucov, a fost lansată cartea Publicistică (1905-1909), vol. II, de C. Stere, din Colecţia Excellentia 150.
Evenimentul a facut parte din manifestarea In memoriam Constantin Stere. 76 de ani de la trecerea în eternitate, a fost organizat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în colaborare cu Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” din Bucov şi s-a aflat sub egida Consiliului Judeţean Prahova şi a Fundaţiei Constantin Stere.
Au prezentat prof.univ.dr. Nicolae Creţu şi dr. Victor Durnea, cercetător la Academia Română – Filiala Iaşi şi editor al textelor reunite în volumul lansat cu această ocazie.
C. Stere (n. 1865, Horodişte, jud. Soroca – m. 1936, Bucov, jud. Prahova) este un nume reprezentativ pentru cultura română de la cumpăna secolelor XIX şi XX, om politic, jurist, savant şi scriitor. În tinereţe, pentru participarea la mişcarea revoluţionară narodnicistă, este condamnat de autorităţile ţariste la ani grei de închisoare şi surghiun în Siberia (1886-1892). La întoarcere se stabileşte la Iaşi unde-şi face studiile la Facultatea de Drept. În 1897 susţine teza de licenţă, în 1901 începe cariera de pedagog de la profesor suplinitor, iar în 1913 a fost ales rector al universităţii ieşene. În 1916 îşi dă demisia şi pleacă la Bucureşti. Timp de 40 ani a desfăşurat activitate publicistică remarcabilă fiind fondatorul şi conducătorul revistei "Viaţa românească", apărută la 1 martie 1906. A fost al doilea preşedinte al Sfatului Ţării (2 aprilie - 25 noiembrie 1918), jucând un rol important în Unirea Basarabiei cu România. Cărţi publicate: Evoluţia individualităţii şi noţiunea de persoană în drept, studiu sociologic şi juridic Teza de licenţă în drept, Iaşi, 1897; Patru zile în Ardeal, 1914; România şi războiul european Iaşi, 1915; Marele război şi politica României, Bucureşti, 1918; În voia valurilor. Icoane din Siberia., f. a.; În literatură, Iaşi, 1921; Documentări şi lămuriri politice, Bucureşti, 1930; În preajma revoluţiei, I. Prolog. Smaragda Theodorovna, Bucureşti, 1931; II. Copilăria şi adolescenţa lui Vania Răutu, 1932; III. Lutul, 1932; IV. Hotarul, 1933; V Nostalgii, 1934; VI. Ciubăreşti, 1935; VII. În ajun, 1936; VIII. Uraganul, 1936.