Patru volume publicate de Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” au fost premiate de Academia Română
23.12.2014
Excelenţa cercetătorilor ieşeni şi standardele de calitate ştiinţifică ale lucrărilor publicate de Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi au fost recompensate, ca la fiecare sfârşit de an, de premiile obţinute din partea Academiei Române.
Astfel, volumul Obiceiuri de naştere din Moldova. Tipologie şi corpus de texte, de Adina Hulubaş (cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române – Filiala Iaşi) a obţinut Premiul Bogdan Petriceicu Hasdeu pentru Filologie şi Literatură. Cartea continuă analiza şi sistematizarea obiceiurilor familiale, începute prin lucrarea Silviei Ciubotaru, “Obiceiuri nupţiale din Moldova. Tipologie şi corpus de texte”.
În traducerea Codruţei Antonesei, Aşezările de drept valah şi locuitorii lor din Rutenia Roşie în Evul Mediu târziu, de Grzegorz Jawor, a primit Premiul Dimitre Onciul în domeniul Ştiinţelor Istorice şi Arheologiei. Cartea se referă la răspândirea dreptului românesc (“Jus Valachicum”) în localităţile din Rusia Haliciană în Evul Mediu târziu şi reprezintă rezultatul unor îndelungi cercetări ce au la bază materiale găsite în arhive şi în biblioteci poloneze, ucrainiene şi cehe. Grzegorz Jawor este doctor abilitat, profesor la Universitatea „Marie Curie-Skłodowska” din Lublin.
În Domeniul Ştiinţelor Geonomice, Premiul Simion Mehedinţi a fost obţinut de volumele Bazinul Pereschivului (Colinele Tutovei): studiu de geomorfologie şi pedogeografie cu privire specială asupra utilizării terenurilor, de Lilian Niacşu şi de Bazinul Tutovei. Riscurile naturale şi vulnerabilitatea teritoriului, a regretatului lector universitar Iulian Cătălin Stângă, ambii consacraţi la Facultatea de Geografie şi Geologie a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. Bazinul Pereschivului… prezintă rezultatele obţinute în urma cercetărilor de teren şi laborator în domeniile pedogeomorfologiei, utilizării terenurilor şi GIS-ului, efectuate în perioada 2004 – 2009, în arealul sudic al Podişului Bârladului, iar Bazinul Tutovei… analizează problematica proceselor şi a fenomenelor naturale de risc în zona menţionată unde atât fragilitatea componentelor cadrului fizic, cât şi vulnerabilitatea structurilor antropice măresc dimensiunea riscului.
Ceremonia de decernare a Premiilor Academiei Române pe anul 2012 a avut loc în Aula Academiei Române, pe data de 19 decembrie 2014, în cadrul Sesiunii Solemne a Adunării Generale a membrilor Academiei Române.