Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

PREMIUL PENTRU DEBUT AL ZIARULUI DE IAŞI 2023: Maricica Munteanu, pentru volumul „Gruparea de la Viața românească

25.04.2023

   Conform anunțului făcut de organizatori, Premiul pentru Debut al Ziarului de Iaşi pentru anul 2023 va fi decernat cercetătoarei Maricica Munteanu pentru volumul Gruparea de la „Viața românească”. O literatură a spațiului și comunității, publicat în anul 2022 la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în colecția BIBLIOTECA DE ISTORIE LITERARĂ.

   «Premiul de debut al „Ziarului de Iași” este, pentru mine, o neașteptată bucurie și nu pot decât să mă îndrept cu recunoștință către cei care m-au citit și m-au apreciat. Sper ca această carte, Gruparea de la „Viața românească”. O literatură a spațiului și comunității, să ajungă la cât mai mulți cititori, dar mai cu seamă sper ca preocupările de acolo să reprezinte prilejul unei noi lecturi asupra grupului de intelectuali ieșeni, din păcate prea des receptat prin prisma unor idei clișeizate. Le mulțumesc tuturor celor care au avut bunăvoința și curiozitatea de a petrece o vreme alături de cartea mea și sper ca timpul investit să fi fost cu adevărat folositor», a declarat pentru Editura UAIC câștigătoarea Premiului pentru Debut, dr. Maricica Munteanu.

   Având o tradiție de două decenii, Premiile Ziarului de Iași recompensează autorii celor mai bune cărți românești de literatură și critică literară ale anului precedent. Selecția volumelor este făcută de către un juriu alcătuit din personalități din lumea literară: prof. univ. dr. Alexandru Călinescu (președinte), prof. univ. dr. Bogdan Creţu, prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuţitaru, conf. univ. dr. Doris Mironescu şi prof. univ. dr. Antonio Patraş.

   «A fost concurenţă serioasă anul acesta la Premiul pentru Debut oferit de Ziarul de Iaşi. Maricica Munteanu este o cercetătoare care şi-a dovedit până acum vocaţia în destule proiecte academice, dintre care Dicţionarul general al literaturii române nu este cel din urmă. Cartea ei, Gruparea de la „Viaţa românească”. O literatură a spaţiului şi comunităţii, e un titlu de referinţă, nu un debut obişnuit. Prima ei calitate este aceea că analizează gruparea literară din jurul lui G. Ibrăileanu din multiple perspective teoretice, cât se poate de actuale şi reinventează practic un subiect care părea clasat în istoria literaturii», a declarat prof. univ. dr. Bogdan Creţu pentru Ziarul de Iaşi.

   Cartea cercetătoarei Maricica Munteanu este bazată pe teza de doctorat pe care autoarea a conceput-o sub îndrumarea prof. univ. dr. Antonio Patraș în cadrul Școlii Doctorale de Studii Filologice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, lucrarea fiind susținută public în 2019 și recompensată cu distincția summa cum laude.
   Interogând relația dintre un grup literar, în cazul de față cenaclul „Viața românească”, și spațiul cultural de care aparține, lucrarea de față propune o dublă perspectivă, inclusiv la nivel teoretic, asupra legitimității acestui raport, dezvoltată în două secvențe: „Inventarea moldovenismului” și „Cenaclul Viața românească”. Dacă în prima parte literatura scriitorilor viețiști este privită ca un vehicul identitar al spațiului moldovenesc, explorând tensiunile și raportul cu puterea care se înscriu într-o serie de opoziții (centru/periferie, capitală/oraș provincial, sat/oraș), partea a doua investighează viața de cenaclu, care se prezintă ca un corp ce se izolează de spațiile codificate instituțional, funcționând prin partajarea intimității.

   «Când Sadoveanu caută, în călătoriile prin Moldova, vestigiile unui trecut glorios, când Ibrăileanu vorbește despre un specific al moldovenismului, ca un compus dintre tradiţia folclorică și cea culturală, sau când Al. O. Teodoreanu face lista vinaţurilor locale în opoziţie cu rafinatele băuturi franceze, nu înseamnă că acești autori plătesc tribut trecutului dorindu-și o revenire la vechile sale orânduiri. De fapt, ei ajung să fabrice trecutul în vederea construirii unei imagini a prezentului, întrucât trecutul nu este niciodată cu adevărat restituit, ci doar participă, prin partajarea sa în simboluri, la configurarea unei identităţi culturale prezente.» (dr. Maricica Munteanu)

   Maricica Munteanu (n. 1990, Florești, Republica Moldova) este cercetător științific doctor la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” din Iași. A absolvit Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” în 2012. A obținut titlul de doctor în filologie în 2019, cu distincția summa cum laude. Este prezentă cu articole în reviste științifice precum Philologica Jassyensia, Dacoromania litteraria, Swedish Journal of Romanian Studies, Transilvania ș.a.

   Partenerul de onoare al evenimentului este Academia Română – Filiala Iaşi (ARFI), iar partenerul principal este compania IULIUS Group.