Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

Premiul RESTITUTIO pentru volumul „In memoriam Nicolae Ţaţomir - profesor emerit”, editat de prof. univ. dr. Tudorel Toader, Rectorul UAIC

10.09.2022

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, a avut loc festivitatea de premiere a Zilelor Recoltei Editoriale (ediția a X-a, 8-10 septembrie, Parcul Copou, Iași), târg de carte organizat de Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi” și susținut de Primăria Municipiului Iași, care s-a constituit într-un bun prilej de a semnala cele mai importante apariții editoriale ale anului.
În cadrul festivității de decernare a premiilor acestei ediții, prof. univ. dr. Tudorel Toader, Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a primit Premiul RESTITUTIO pentru volumul publicat de domnia sa la Editura UAIC, In memoriam Nicolae Ţaţomir - profesor emerit. De asemenea, Editura UAIC a primit, pentru același volum, Diploma Zilelor Recoltei Editoriale 2022.
Premiile au fost înmânate din partea organizatorilor de către directorul Casei de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”, Adi Cristi.

Cu un preambul semnat de Tudorel Toader, o notă asupra ediției de Elena Buscă și o postfață de Constantin Dram, volumul premiat reprezintă o ediție a textului „tezei pentru doctorat în Drept, secţia juridică”, Criminalitatea în literatură, prezentată şi susţinută în 17 mai 1947, de Nicolae Ţaţomir (n. 1914, Hârlău – d. 1996, Iaşi), personalitate importantă a vieții intelectuale ieșene, avocat în Baroul Iași, magistrat la instanțele din Iași și Constanța, profesor universitar și Decan al Facultății de Drept din Iași (1952-1972). Autorul a revenit mai târziu (1970) asupra textului cu unele corecturi, o parte dintre ele fiind preluate în această ediţie. În teza sa de doctorat, Nicolae Țațomir porneşte de la ideea potrivit căreia fenomenul complex al criminalității poate fi analizat inclusiv prin intermediul literaturii. Prin urmare, argumentează autorul, literatura, fiind însăşi viaţă, ne arată, alături de «figura» morfologică, «figura psihică» cu procesele ei misterioase, completând fericit pauperele fişe de cazier judiciar, moral, psihologic etc. din diferitele instituţii ale societăţii de tip uman. Structura lucrării urmează, după unele consideraţii generale, două linii principale: criminalitatea în opera creată (criminalitatea în creaţiile populare, în Divina Commedia, în operele unor scriitori precum Shakespeare, Dostoievski, Zola, Caragiale, Rebreanu, Sadoveanu, incluzând și un capitol cu Fişe clinice criminale şi aspecte penitenciare din diferite opere româneşti şi străine) şi criminalitatea în omul creator al operei, realizând şi o panoramă a creatorilor infractori.

Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a participat la Zilele Recoltei Editoriale 2022 cu o expoziție care a reunit noutăți din domeniul cărții academice, atât pentru uzul publicului universitar, cât și destinate publicului larg. Pe lângă acestea, au fost expuse și o selecție de aproximativ 100 de titluri de carte ale Editurii UAIC din anii anteriori.