Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

Premiul Ziarului de Iaşi pentru Debut - 2016, primit de Alexandru Istrate pentru volumul De la gustul pentru trecut la cercetarea istoriei

13.05.2016

Alexandru Istrate, autorul volumului De la gustul pentru trecut la cercetarea istoriei, publicat anul trecut în colecţia Historica a Editurii Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a fost desemnat câştigător al Premiului pentru Debut la cea de-a XIII-a ediţie a Premiilor Ziarului de Iaşi, 2016, potrivit articolului dedicat evenimentului din ediția de astăzi a Ziarului de Iași.
Premiul recompensează cele mai semnificative debuturi editoriale ieşene din sfera cultural-ştiinţifică şi literară ale anului precedent.
Distincția acordată lui Alexandru Istrate, cercetător științific la Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" din Iași, îl înscrie în mai lunga serie a autorilor ale căror debuturi editoriale sub auspiciile Editurii Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iași au fost apreciate, de-a lungul timpului, de juriul care desemnează Premiile Ziarului de Iaşi: De la „Manifest...” la „Adio, Europa!”, de Gabriela Gavril şi I.D. Sârbu - de veghe în noaptea totalitară, de Antonio Patraş (2004), Matei Vişniec, un optzecist atipic, de Bogdan Creţu (2006), Paratextul. Poetica discursului liminar în comunicarea artistică, de Valeriu P. Stancu (2007), Aspecte ale alterităţii în drama istorică, de Ana Maria Ştefan. (2008), Pragmatismul şi «sfârşitul» metafizicii, de Ana-Maria (2010), Hermeneutică şi discontinuitate, de Corneliu Bâlbă (2012), Reprezentările Diavolului în imaginarul literar românesc, de Mircea Păduraru (2013) sau Nicolae Petrescu-Comnen – Diplomat de Adrian Viţalaru.
Din juriul ediției din acest an a Premiilor Ziarului de Iași au făcut parte Alexandru Călinescu (președinte), Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş.
Gala de premiere va avea loc în Aula Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Copou, Corp A, vineri, 20 mai, începând cu ora 17.00. Evenimentul este organizat de Ziarul de Iaşi în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi şi Compania Antibiotice.
Referitor la importanța premiului, Alexandru Istrate declară în articolul menționat că demersul şi-a propus să găsească firescul din trecut, ferindu-l deopotrivă de reconstituirile nostalgice, precum şi de amprentele ideologizante. Cartea vorbeşte celor care vor să asculte ori să citească despre oamenii tăcuţi ai vremurilor de demult care prin munca lor au creat modelul pildei şi a binelui public. Premiul nu priveşte neapărat calitatea lucrării. Acordarea lui demonstrează că există încă un interes pentru astfel de scrieri. Nu e al nostru, ci al prietenilor şi colegilor de breaslă care, într-un context mai mereu precipitat, militează pentru resemnatizarea discursului cultural în consonanţă cu dezbaterile academice de pe mapamond.