Premiul Ziarului de Iaşi pentru Debut – 2017: Mihai-Bogdan Atanasiu, pentru volumul Din lumea cronicarului Ion Neculce. Studiu prosopografic
05.04.2017
Mihai-Bogdan Atanasiu, autorul volumului Din lumea cronicarului Ion Neculce. Studiu prosopografic, publicat anul trecut în colecţia Historica a Editurii Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a fost desemnat câştigător al Premiului pentru Debut la cea de-a XIV-a ediţie a Premiilor “Ziarului de Iaşi”, 2017, potrivit Ziarului de Iași.
Premiul recompensează cele mai semnificative debuturi editoriale ieşene din sfera cultural-ştiinţifică şi literară ale anului precedent.
Distincția acordată lui Mihai-Bogdan Atanasiu, cercetător ştiinţific doctor la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, îl înscrie în seria autorilor ale căror debuturi editoriale sub auspiciile Editurii Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iași au fost apreciate, de-a lungul timpului, de juriul care desemnează Premiile “Ziarului de Iaşi”: De la „Manifest...” la „Adio, Europa!”, de Gabriela Gavril şi I.D. Sârbu - de veghe în noaptea totalitară, de Antonio Patraş (2004), Matei Vişniec, un optzecist atipic, de Bogdan Creţu (2006), Paratextul. Poetica discursului liminar în comunicarea artistică, de Valeriu P. Stancu (2007), Aspecte ale alterităţii în drama istorică, de Ana Maria Ştefan. (2008), Pragmatismul şi «sfârşitul» metafizicii, de Ana-Maria (2010), Hermeneutică şi discontinuitate, de Corneliu Bâlbă (2012), Reprezentările Diavolului în imaginarul literar românesc, de Mircea Păduraru (2013), Nicolae Petrescu-Comnen – Diplomat de Adrian Viţalaru sau De la gustul pentru trecut la cercetarea istoriei. Vestigii, călătorii și colecționari în România celei de-a doua jumătăți a secolului XIX, de Alexandru Istrate (2016).
Lucrarea lui Mihai-Bogdan Atanasiu, «Din lumea cronicarului Ion Neculce», impresionează prin rigoare, prin metoda, prin efortul către exhaustivitate, prin controlul pe care îl are asupra sutelor de surse. În centrul cercetării stă nu numai celebrul cronicar şi povestitor, cu biografia sa exemplară, de om care a trăit în cercurile puterii la cumpăna veacurilor XVII-XVIII, înainte de instaurarea domniilor fanariote, ci şi o imensă umanitate. Fiecărui personaj din letopiseţul lui Neculce, fiecărui om care şi-a ciocnit la un moment dat destinul cu cel al autorului i se reconstituie biografia, cu trimiteri bibliografice de o erudiţie impresionantă. Se smulg astfel uitării, anonimatului, oamenii care au făcut istoria. Studiul lui Mihai-Bogdan Atanasiu confirmă, încă o dată, seriozitatea şcolii de genealogie şi prosopografie care, de ani buni, există la Iaşi, sub îndrumarea profesorilor Ştefan S. Gorovei şi Maria Magdalena Székely, declară în Ziarul de Iași criticul literar Bogdan Creţu, membru al juriului.