Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

Prevenţia obezităţii la vârsta copilăriei: volumul coordonat de Veronica Mocanu, prezentat la UMF „Grigore T. Popa” din Iaşi, pe 19 mai 2018, Ziua Europeană de Prevenție a Obezității

18.05.2018

Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în parteneriat cu Fundația Tradiții Sănătoase, vă invită la o nouă ediție a conferinţei Prevenţia obezităţii la vârsta copilăriei, aceasta având ca temă Tradițiile sănătoase în prevenția obezității. Conferința va avea loc în perioada 18 - 19 mai 2018, în Aula Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.
Cu această ocazie va fi prezentat și volumul care reunește lucrările ediției precedente a conferinței, Prevenția obezității la vârsta copilăriei. Cerealele integrale. Recomandări și bune practici, coordonat de Veronica Mocanu și publicat în coeditare de Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” și Editura Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”.
Prin acest volum, autorii - specialiști în medicină, psihologie, educație, nutriție și sport, cei mai mulți cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” și de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” - oferă un instrument practic de luptă împotriva obezității pentru specialiștii din diferite domenii, incluzând nu numai informații, dar și recomandări și dovezi de bune practici.
Evenimentul din perioada 18-19 mai 2018 marchează Ziua Europeană de Prevenție a Obezității și este organizat de Fundația Tradiții Sănătoase, în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa Iaşi și Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, în parteneriat cu mai multe instituții ieșene cum sunt Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Centrul Regional de Sănătate Publică și Societatea Studenților Mediciniști, lucrările conferinței desfășurându-se sub egida Colegiului Medicilor Iași.
Datele de cercetare din programul Traista cu sănătate din ultimii cinci ani arată în județul Iași o creștere alarmantă a obezității și supraponderalității în rândul copiilor. De la 25% la 31% în rândul băieților și de la 24% la 26% în rândul fetelor. Beneficiarii acestui proiect au fost în ultimii 5 ani copii din municipiul Iași și patru comune din județ, în total peste 10.000 de școlari și preșcolari între 3 și 12 ani.
Combaterea obezităţii din copilărie necesită cooperarea actorilor sociali care vizează schimbarea comportamentului copilului (legată de aportul şi cheltuielile de energie) prin schimbări în mediul său fizic, socio-cultural, economic şi politic. În România, prevenirea obezității la vârsta copilăriei, prin multiple activități şi implicarea membrilor comunităţii, este realizată în cadrul Programului Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși. Acest program face parte dintr-o largă rețea internațională de prevenție a obezității la vârsta copilăriei, EPODE (Ensemble, Prévenons L’Obésité des Enfants) International Network, alături de peste 40 de programe din cinci continente şi 29 ţări.
Veronica Mocanu (n. 1963, Iași) este medic specialist endocrinolog, profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași, unde predă disciplinele de Fiziopatologie și Comportament alimentar. Cărți publicate (selectiv): Traista cu sănătate - comportamentul alimentar sănătos la copii (2011), Tratatul român de boli metabolice (2011, coautor), Diagnosticul în tulburările de comportament alimentar și obezitate (2009). Premiul I pentru Cea mai bună activitate de prevenția obezității oferit de Global Obesity Forum, New York, 2012.