Sărbătoarea Editurii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
03.02.2015
Aniversarea la sfîrşitul lunii ianuarie a 25 de ani de la înfiinţarea primei edituri universitare din ţară – Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” – a constituit un prilej de sărbătoare pentru comunitatea academică ieşeană.
Momentul aniversar cu o dublă semnificaţie – instituţională şi simbolică, după cum a precizat Rectorul Universităţii, prof.univ.dr. Vasile Işan – , a fost marcat prin organizarea unor evenimente speciale: joi, 29 ianuarie și vineri, 30 ianuarie 2015.
Astfel, joi, 29 ianuarie 2015, în ședința Senatului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, editurii i-a fost închinat un moment solemn în care a fost remarcată activitatea excepțională în domeniul promovării alma mater ieșene, prin valorificarea potențialului academic al universității, prin traducerea în premieră a unor lucrări esențiale ale culturii universale și, nu în ultimul rând, prin reeditarea unor lucrări de referință ale intelectualității ieșene.
În contextul unui moment de bilanţ, de rememorare a parcursului instituţional al Editurii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, dar şi de prezentare a performanţelor sale actuale şi a proiectelor de viitor, prof.univ.dr. Vasile Işan, rectorul „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a subliniat că ”dacă putem vorbi de o cultură a Universităţii şi de dobândirea şi dezvoltarea unei memorii a Universităţii, cred că o editură cum este cea a noastră contribuie în cea mai mare măsură la această memorie culturală şi instituţională.”
Evenimentul a fost marcat și de înmânarea de către directorul editurii a unor diplome și distincții conducerii actuale a Universității, precum și foștilor rectori și prorectori care au contribuit decisiv la dezvoltarea editurii.
Manifestările au continuat, de la ora 17.00, la Librăria „Orest Tafrali”, cu lansarea volumelor ”Originea românilor”, vol. 1, de Alexandru Philippide (ediţie de Roxana Vieru), ”Studii eminesciene”, de Dumitru Irimia (ediţie de Ioan Milică şi Ilie Moisuc), și ”Impulsul Iluminismului în traduceri româneşti din secolul al XVIII-lea”, ediție de Eugenia Dima și Andrei Corbea-Hoişie, prezentate de prof.univ.dr. Stelian Dumistrăcel, conf.univ.dr. Bogdan Creţu și prof.univ.dr. Antonio Patraş. Momentul aniversar a fost prezentat de prof.univ.dr. Vasile Işan, Rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Cu acest prilej a fost organizată și o expoziţie de carte, 25 de trepte către excelenţa editorială, reunind titluri de referință publicate începând din 1990. Publicul numeros prezent la lansare a asistat și la un moment festiv de acordare a unor diplome pentru contribuția la dezvoltarea programului editorial, înmânate coordonatorilor de colecții ai editurii.
A fost evocat momentul înființării editurii în ianuarie 1990, prilej cu care prof.univ.dr. Alexandru Călinescu a declarat: „Am participat la redactarea actului de naştere a Editurii Universităţii, o iniţiativă a profesorului Andrei Hoişie, şi el a avut răbdarea şi tenacitatea să o continue şi, după un sfert de veac, rezultatele sunt admirabile. Este o editură cu un profil bine conturat, cu o foarte frumoasă reputaţie.” În cadrul alocuțiunii rostite la lansare, directorul editurii, prof.univ.dr. Andrei Hoişie, a menționat că ”astăzi, după 25 de ani, editura are un palmares care nu poate fi ignorat. Anul trecut, de pildă, Editura Universităţii a primit premiul special al juriului la concursul „Bun de tipar”, la care participă cele mai importante edituri din ţară, cărţi ale noastre au fost premiate la diverse competiţii academice şi târguri de carte. Editura are în acest moment o producţie de carte considerabilă. Între editurile academice din România stăm foarte bine.” Seara s-a încheiat cu un cocktail în onoarea aniversării și a invitaților prezenți.
Vineri, 30 ianuarie 2015, între orele 10.00 – 15.00, a fost organizată „Ziua porţilor deschise” la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, prilej de reunire a actualilor și foștilor angajați, a personalului administrativ al universității care contribuie la bunul mers al editurii și de vizitare a instituției de către toți cei care au dorit să vadă cum se desfășoară activitatea în editură și tipografie.
Evenimentul a fost prezentat cu interes de mass-media locale și naționale.
”Editura, aşadar, s-a maturizat, s-a „profesionalizat”, a căpătat identitate şi anvergură. Nu urmăreşte, prin chiar statutul ei, profitul material şi nici nu trebuie să fie încorsetată de exigenţele „rentabilităţii”. Activitatea ei se cere apreciată cu alte unităţi de măsură. Pentru Universitate, este o excelentă carte de vizită şi, totodată, un spaţiu eminamente propice dialogului de idei. Iar profesorul Hoişie a ştiut, în acest sfert de veac, să aşeze editura sub dublul semn al echilibrului şi al deschiderii, imprimându-i – aşa cum se dorea în proiectul iniţial – o ţinută europeană, în sensul deplin şi autentic al cuvântului.”(Alexandru Călinescu, Ziarul de Iași)
”Înfiinţată în ianuarie 1990, editura s-a călit de la an la an, fiind, actualmente, o prezenţă constantă la cele mai importante târguri de carte şi un furnizor însemnat de lucrări premiate de Academia Română, cel mai înalt for ştiinţific românesc, iar acestea sunt, fără dubiu, două dintre emblemele prestigiului de care editura se bucură. Văzută prin prisma datelor esenţiale, activitatea de publicare a cărţii ştiinţifice – un segment editorial despre care unii observatori nu se sfiesc să remarce că e vitregit în România – e privilegiată la Iaşi. Capacitatea de a lansa pe piaţa românească volume ştiinţifice notabile, unele cu vizibilitate internaţională, se ridică la peste o sută de titluri pe an, iar în portofoliul editurii s-au adunat, într-un sfert de secol, peste o mie de autori.” (Ioan Milică, Ziarul de Iași)